Vackra kuperade Samos

I den östra egeiska ögruppen ingår den grekiska ön Samos. Samos är en vacker grön ö med kuperad terräng, dit många turister väljer att återvända år efter år. Ön beskrivs som en ö där man kan njuta av varje minut, och det stämmer verkligen! Samos är en ö som har någonting för alla, och speciellt för dig som är ute efter härligt bad och vacker natur. Flera av öns stränder är prisbelönade och välkända för sitt klara och friska vatten, och naturen på ön varierar mellan höga berg, djupa dalar, olivlundar och gröna kullar. Att hyra en bil är något som rekommenderas, då man ges möjlighet att utforska ön på egen hand vilket är en stor fördel. Det gör det mycket enklare att besöka de mindre byarna som ligger runt omkring på ön.

Om man hyr en bil kan man till exempel besöka Klostret Panagia tis Spilianis, som med sitt läge ger en oerhört vacker utsikt över Pythagorion. När man besöker klostret måste man vara propert klädd, och täcka eventuella bara armar och ben. Andra platser på ön som kan vara väl värda ett besök är Kokkari och Samos stad.

Pythagorion på Samos

Invånarantalet på hela ön är strax under 40 000, och de flesta bor i Pythagorion. Pythagorion är en stad på öns sydsida, som är byggd kring havet i en hästskoliknande form. Hamnpromenaden är en riktigt trevlig upplevelse, med sina mysiga tavernor och prisvärda restauranger. Staden har stor turism, men det dagliga grekiska livet pågår ändå precis som vanligt. Fiskargubbar som står och säljer fisk i gränder, familjer som bor och lever i de smala gränderna.

Längs huvudgatan finns många affärer, och även banker och resebyråer, det är även dit man går om man vill shoppa. Staden erbjuder också två mindre stränder, som är helt okej i sig, men de bättre stränderna ligger en bit utanför staden. Pythagorion nöjesliv bjuder på en del barer och diskotek, men är ändå väldigt stillsamt jämfört med andra platser i Grekland.

Fiskebåt på Samos

Samos allra bästa strand

Psili Amos 1 kallas den strand som annars är känd för att vara Samos allra bästa strand. Detta är en långgrund strand som passar väldigt bra för barnfamiljer. Andra gillar stranden Psili Amos 2 bättre, där det är lite mindre folk och lite lugnare - men ändå långgrunt och med härlig sand. För att nå dessa stränder är det bäst att hyra en bil, som inte bara ger tillgång till stränderna utan även är ett smidigt resfordon som gör att man får möjlighet att uppleva hela ön.

Karta och hotell på Samos

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Samos där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Samos så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Samos.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat