Ljuvliga Lesbos

Lesbos är en ljuvligt grön ö, som inte är lik någon annan grekisk ö. Lesbos är den tredje största av de grekiska öarna, men är än så länge i stort sett helt opåverkad av massturismen, som annars har invaderat de andra öarna. Lesbos är verkligen perfekt för dig som vill uppleva det genuina Grekland, det underbara klimatet och en mycket gästvänlig befolkning. Lesbos är helt enkelt ett oförglömligt resmål.

Molivos på Lesbos

Medeltid och Grekland går bra ihop, och möts på ett bra sätt i staden Molivos ön Lesbos. Här finns bland annat spännande arkitektur som speglar stadens historia, klassiska kullerstenar på gatorna och så givetvis stadens fästing som ligger alldeles intill den långgrunda stranden. På ytan är Molivos nästan som ett vykort, staden är perfekt i sin enkelhet och med sin karaktäristiska charm.

Fästningen är den centrala punkten

Stan fästning har sitt ursprung i bysantinerperioden, och det är även den som staden i sig kretsar kring. Vilket är vanligt då många andra grekiska städer som har liknande byggnader också har den som sin centrala punkt. Att vandra upp mot fästingen vid solnedgången längs vägarnas kullerstenar skänker en oerhört mäktig känsla.

Panorama över Molivos

Perfekt för romantiska parresor

Molivos är även som gjord för romantiska parresor. Det finns mängder av tavernor, restauranger och mysiga barer och fik i staden, där man kan avnjuta sina eftermiddagar. På dagen njuter man såklart av den långgrunda stranden, som är täckt med små runda finslipade stenar. Vid fästningens mur hålls även flera teaterföreställningar om stadens historia, likaså hålls en del musikkonserter och fester även där.

Lokalbefolkningen är välkänt trevliga

Större delen av de fasta invånare som bor i Molivos är bönder och fiskare. Molivosbor är även kända för att visa stor respekt för de personer som besöker deras stad, och områdena som kretsar kring den. Runt staden och längs de små vägarna finns flera tusen olivträd, omgivningen är verkligen perfekt för att hyra cyklar och själv ta sig fram på egen hand. Det finns även möjlighet att hyra bil, eller åka med på båtresor.

I Molivos kan man även hyra lokala fiskebåtar tillsammans med engelsktalande guider, för att själv ge sig ut på havet och prova fiskelyckan i vattnet. Man kan också åka ut på åsne- eller häst-ridning i det gröna landskapet, vilket är något som har gjort ön Lesbos känd.

Molivos passar framför allt dig som är ute efter det stilfulla och charmiga, snarare än dånande diskotek och fulla ungdomar. Staden är verkligen en pärla som inte många turister ännu har hittat till. Man kan antingen bo lokalt mitt i staden, eller mera lantligt eller högt nära fästningen, med utsikt över både staden och havet.

Petra på Lesbos

Lesbos i sig är en idylliskt grön ö, och det blir inte ett dugg sämre när du kommer till byn Petra. Området kring Petra är platt, med en vulkanisk klippa som centrum. Det är efter denna vulkaniska klippa som staden är uppkallad. På denna klippa står en Jungfru Maria-kyrka, som byggdes redan under 1700-talet. Om du orkar gå de 114 trappsteg det är upp till kyrkan, så kommer du inte bara att få uppleva fin arkitektur, utan också en fantastisk utsikt över Petra och dess fina stränder.

Petras stränder är välkända och populära

Just stränderna är något som har blivit ett kännetecken för Petra, och det är även det som har gjort byn till en sådan populär badort. Några av öns bästa badstränder finns i Petra, och trots att byn är relativt liten så är stränderna allt annat än tomma. Här är det livat ända fram till sena kvällen, trots att staden i sig är lugn och idyllisk. Ändå passar sig Petra väldigt bra för barnfamiljer. Här finns mysiga fik, tavernor och restauranger att sitta och njuta vid, när solen värmer som mest. På stränderna har man även utsikt över mot Turkiet, här finns också ett vattensportscentrum för de som inte bara är nöjda med att ligga och skvalpa i det klarblå vattnet.

Lesbos är ön som vanligtvis är känd för sin natur, men runt Petra är området platt förutom den vulkaniska klippan. Därför lämpar det sig mycket bra att vandra eller cykla runt på egen hand, för att upptäcka området runt Petra. Många människor återvänder år efter år på grund av den härliga atmosfären i Petra. Det går även att hyra både moped eller bil, men vägarna runt Petra är ganska smala och slingriga, och trafiken är stundtals aggressiv. Man måste vara en van greklands-bilist för att klara av tempot.

Trevlig bas vid utflykter

Från Petra är det även nära till många andra orter, exempelvis ligger Molivos bara en halvmil från Petra. Många turister väljer att bo i Petra mest för att ha nära till de fina stränderna, för att därifrån sedan kunna göra utflykter till andra delar av ön.

Karta och hotell på Lesbos

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Lesbos där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Lesbos så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Lesbos.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat