Resmål/Grekland /Städer /Thessaloniki

Thessaloniki i Grekland

Thessaloniki är Greklands näst största stad, med lite mer än 800 000 invånare. Thessaloniki är belägen i norra delen av landet, och på grund av sitt läge är staden en viktig knutpunkt. Det är genom Thessalonikis hamn där majoriteten av Balkanländernas förnödenheter transporteras. Thessaloniki är belägen vid berget Kortiatis sluttning, och grundades så tidigt som 315 f.Kr. av kung Kassandros av Makedonien. Redan då var det en betydande hamnstad, och har sedan dess kommit att bli en än mer betydande plats. Särskilt stor var staden faktiskt under medeltiden, när staden var huvudstad i ett västeuropeiskt kortlivat kungarike.

Även en stor universitetsstad

Nu förtiden är staden inte bara en betydande hamnstad, utan också en universitetsstad. Här ligger Aristotle University of Thessaloniki, som är Greklands äldsta moderna universitet och som har mängder med studenter. Det finns även en rad privata universitet i staden.

Som turist är det en ordentlig storstadspuls som man möter när man äntrar Thessaloniki. Här finns ett rikt nattliv, med mängder av klubbar och barer. Staden är även stor när det gäller shopping, här finns det mesta man kan önska sig. Varför inte tillbringa en dag i stadens butiker, för att senare avnjuta en middag på någon av stadens typiska grekiska restauranger. Här finns dock mat från hela världen, och man blir knappast besviken på utbudet.

Fylld med historiska sevärdheter

Men det är ändå alla sevärdheter som har gjort staden speciell. Stadens signum, det vita tornet, går att se vid Nikis Avenue längs strandpromenaden. Förr var tornet ett fängelse, men numer innehåller det faktiskt ett museum. Lika intressant att besöka är Sankt Demetrius-katedralen, stadens viktigaste kyrka. Kyrkan är stadens officiella kyrka, och hit går horder av människor under högtiderna. Förutom en fantastisk katedral så finns här även ett museum, och under kyrkan ligger Sankt Demetrius fängelsehåla. Thessaloniki är en stad med riklig historia, och det finns mycket att se om man är intresserad av stadens storhetstid och det antika Grekland.

I staden södra del ligger triumfbågen Galerius, som började byggas 305 e.Kr.. Den står där som ett minne över den romerske kejsaren Galerius Maximianus, som segrade över perserna. Bågen är bland annat utsmyckat med marmor, som Galerius Maximianus tog från perserna efter sin erövring.

Galerius Triumfbåge

Tidszon och tidsskillnad Thessaloniki

Om du undrar vad klockan är i Thessaloniki eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Thessaloniki, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Thessaloniki, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Thessaloniki.

Karta och hotell i Thessaloniki

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Thessaloniki där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Thessaloniki så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Thessaloniki.

Artiklar om öar i Grekland

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om andra städer i Grekland

AtenParga

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat