Tilos, nästan en öde ö

Har du någon gång blivit sugen på att landstiga på en helt öde ö, och vara den första människan som sätter sin fot där? Ön Tilos är inte riktigt en öde ö, men en väldigt bra bit på vägen. Med bara 500 invånare, några mil lång och några kilometer bred, ligger den mittemellan Rhodos och Kos. På Tilos finns en nästintill orörd grekisk miljö, med fina små stränder. Det är faktiskt inte ovanligt att man kan få en hel strand för dig själv. Vattnet är kristallklart, och atmosfären oerhört harmonisk. Här finns det grekiska vardagslivet och det känns som att ingenting har påverkat av turismen. Invånarna är mycket gästvänliga, och den huvudsakliga sysslan är öns jordbruk.

På ön finns två större byar: Huvudorten Megalo Choriosom, som ligger i en dal fylld med olivträd. Den andra byn är Livadia. Det är den mest turisttäta byn, och det är även här som öns hamn ligger. Här finns det mesta du kan önska dig, restauranger och grekiska tavernor, som serverar kanske den bästa maten i hela Grekland. Det finns även ett internetcafé, några barer, affärer och bil- och cykeluthyrning. Eftersom ön är så liten lär man Sig snabbt vägarna, och att åka runt ön tar inte en särskilt lång stund.

Minielefanterna är höjdpunkten

Tyvärr finns det inte så många sevärdheter, utöver den fantastiska naturen. Här finns dock en gammal fästning och ett kloster, och så något otippat ett elefantmuseum. Kopplingen till elefanter är att på 70-talet upptäckte arkeologer benrester efter minielefanter på ön, som sedan länge är utdöda. Gillar du att vandra så finns det också många trevliga vandringsleder som går genom ön. Några lätta, och några för de lite mer rutinerade vandrarna. Några av lederna leder till öns olika stränder, bland annat till öns mest kända och bästa strand, Eristos, som ligger ca. 1 mil från Livadia. Stranden är dock något stenig, men i närheten finns några grottor som är roliga att utforska. Att spendera några timmar i det klara vattnet går fort, och naturen gör lätt att man försvinner bort i både tid och rum.

Skulle man vilja göra andra utflykter så går det färjor ett par dagar i veckan, både till Rhodos och Kos. Så att göra utflykter är både lätt och smidigt. Resorna med färjorna tar ungefär 2 timmar.

Karta och hotell på Tilos

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Tilos där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Tilos så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Tilos.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymi

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat