Partyön Kos

Kos som är en av Tolvöarna är definitivt semesterorten med stort S. Här kan du uppleva nattlivet alla veckans dagar, eller bara ligga på en strand och inte låta dunket och musiken från öns diskotek över huvud taget störa dig.

En vacker ö med fin historia

Kos är en mycket vacker grön ö som har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som 1000 f.kr.. Kos och har kantats av krig, och befolkningen på ön har historiskt sett blivit förtryckta av både pirater och greker i olika omgångar. Ön har även tillhört Italien mellan 1912 och 1947. På grund av öns historia finns det så klart många ruiner, och för den arkeologiska intresserade så pågår det faktiskt fortfarande utgrävningar. 25 000 människor bor året runt på ön, men med turismen inräknat så ökar befolkningen explosionsartat i omgångar.

När det gäller ren historia så är Kos även födelseplats för Hippokrates, en av de mest framträdande personerna inom den medicinska historian, och även kallad läkarkonstens fader. Om man vill gå i dessa historiska spår är Kos verkligen det ultimata platsen.

Ön Kos i Grekland

Partylivet är största dragplåstret till ön

Kos stad kallas huvudstaden på ön, och det är även hit som de flesta turister kommer till när de besöker ön Kos. Här finns både stränder och gott om restauranger, tavernor och affärer och givetvis även det som staden är så berömd för: nattlivet. Den populäraste stranden heter Paradise Beach, och är som namnet antyder en fantastisk lång sandstrand, och en av de naturligaste mötesplatserna för människor under dagarna. Framåt natten går många till den rundade hamnen i närheten, där det finns många restauranger.

Det bästa nattlivet hittar du såklart i Kos stad, och är du en sådan som gillar att gå på klubbar så finns det två gator du måste hålla koll på: Nafklirou och Diakons. Det är på dessa gator de allra bästa och hetaste ställena i Kos ligger, och en utekväll i detta område lär verkligen inte göra dig besviken!

Vardagslivet och sevärdheter

När det gäller mat och tilltugg så kallas den lokala specialiteten på Kos för Red Cheese, vilket är ost serverad tillsammans med rödvid. Eftersom Kos stad är en stor stad så finns det givetvis mycket att välja mellan när det kommer till mat, och då inte bara typisk grekisk mat utan även mycket från det internationella köket.

På ön tar man sig lättast fram genom att hyra en bil, eller att ta en taxi eller någon av de lokala bussarna. Om du inte skall färdas långt är cykel också ett bra alternativ, det finns att hyra billigt. I Kos stad tar du dig väldigt lätt fram, och du kan relativt snabbt nå Faros Beach som ligger på öns nordspets. Kos har annars även många småbyar som kan vara värda ett besök, men då är det bäst att hyra en moped eller bil för att ta sig dit. Palio Pylio är till exempel en by från medeltiden, här finns flera fina historiska kyrkor och ett citadell.

Karta och hotell på Kos

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kos där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Kos så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Kos.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat