Resmål/Kairo /Sevärdheter /Sfinxen i Giza

Sfinxen i Giza

Under flera tusen år har den väldiga sfinxskulpturen i Giza, strax utanför Kairo, stått som Egyptens ansikte ut mot världen. Man tror också att den historiskt sett har varit en symbol för solen, kungamakten samt de fyra elementen (jord, vatten, eld och luft). Egyptologer har tyvärr haft svårt att uppskatta en exakt ålder på Sfinxen, men man tror att den kan ha uppförts i samband med att pyramiderna byggdes omkring 4500 år f.Kr.

En klippa utgör basen

Sfinxen är uthuggen i en klippa och har formen av en lejonkropp med ett mänskligt huvud, vilket man tror är tänkt att efterlikna faraonen Chefren. Detta då statyer av honom sägs likna sfinxens ansikte mycket. Sfinxen är hela 20 meter hög, ungefär 6 meter bred och så mycket som 73 meter lång. Materialet som den består av är kalkberg från Gizaplatån, men även av sten som lär ha blivit över vid bygget av pyramiderna. Skulpturen sägs ursprungligen ha varit täckt av gips, som hade målats i flera färger. Detta är doc något som sedan skall ha nötts bort under åren. Somliga påstår att sfinxen är välsignad och helig, och att den har skapats i området för att införliva guds makt som skall vaka över de tre stora närliggande pyramiderna. I synnerhet tror man att den skall vaka över Chefrenpyramiden i mitten, eftersom sfinxen ligger i linje med den. Teorierna och berättelserna kring varför näsan på Sfinxen saknas är många, en del historiker tror att den har förstörts under krig, antingen av franska eller turkiska soldater.

Sfinxen i Giza

Sfinxen i Giza

Fanns det en till Sfinx?

Sfinxen har blivit ett riktigt landmärke för Egypten och dess historia, men runt om i landet förekommer sfinxer alltid i par. Därför har många forskare spekulerat kring om det fanns, eller möjligen finns, en till likadan någonstans - och i så fall var detta någonstans skulle vara. Dock verkar detta vara en gåta som troligtvis aldrig kommer att lösas. Från gamla papyrusrullar, och även så sent som på 1200-talet, har man emellertid kunnat tyda berättelser om en liknande sfinx som skulle ligga på andra sidan Nilen, och som är en spegelbild av den andra. Men man har tyvärr aldrig kunna finna något spår av den. Istället tror man att den har brutits ned till grunden för att t.ex. användas till hus och andra byggnader.

Karta till Sfinxen i Giza

Klicka här för att se en karta till Sfinxen i Giza.

Relaterade artiklar om Kairo

Andra sevärdheter i Kairo

CitadelletEgyptiska MuseetOperahusetPyramiderna i Giza

Andra läsvärda artiklar

Att göra Klimat och väder Turistinfo Fakta Egyptens historia