Vanliga frågor om Kroatien - FAQ

Kroatien har blivit ett alltmer populärt turistmål under de senaste åren, och med dess soliga klimat, kristallklara vatten och rika kulturarv är det inte svårt att förstå varför. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om Kroatien.

Hur många öar har Kroatien?

Kroatien är känt för sin fantastiska skärgård och har över 1 000 öar, holmar och skär. Av dessa är cirka 50 bebodda.

Vilken är Kroatiens största stad?

Zagreb, landets huvudstad, är även Kroatiens största stad. Här hittar besökare en blandning av historisk charm och modern dynamik.

Vilken valuta används i Kroatien?

Sedan januari 2023 är Kroatien en del av Eurozonen och använder därför numer euron (EUR) som sin officiella valuta, den valuta som användes tidigare var den kroatiska kunan (HRK)

Talar de flesta kroater engelska?

Engelska är ett vanligt andra språk, särskilt bland yngre kroater och i turistområden. Även om det alltid är uppskattat att lära sig några fraser på lokal dialekt, bör resenärer inte ha några större problem att kommunicera på engelska.

När är bästa tiden att besöka Kroatien?

De bästa månaderna för ett besök är maj till juni och september till oktober när vädret är behagligt och turistmängden mindre. Juli och augusti är högsäsong, vilket innebär varmare väder och fler besökare.

Vilka är de populäraste turistmålen i Kroatien?

Några av de mest populära resmålen inkluderar Dubrovnik, Split, Hvar, Plitvice-sjöarna, och Pula. Varje destination erbjuder unika upplevelser, från historiska ruiner till natursköna landskap.

Är det säkert att resa i Kroatien?

Kroatien betraktas generellt som ett säkert land för turister. Som alltid rekommenderas det dock att resenärer utövar sunt förnuft, särskilt i större städer.

Vilken mat är typisk för Kroatien?

Kroatisk mat är varierad och influerad av många kulturer. Längs kusten dominerar medelhavsmat med fisk, skaldjur, olivolja och färska grönsaker. Inåt landet är maten mer centraleuropeisk med kött, korv och potatisrätter.

Behöver jag visum för att resa till Kroatien?

För medborgare från EU-länder, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz krävs inget visum för kortare vistelser upp till 90 dagar. För andra nationaliteter kan det vara bäst att kolla med den kroatiska ambassaden eller konsulatet i ditt land innan avresa.

Vilket språk talar man i Kroatien?

Det officiella språket i Kroatien är kroatiska. Många kroater, särskilt i turistområden och bland den yngre generationen, talar också engelska, och i vissa områden även tyska eller italienska.

Är det dyrt i Kroatien?

Kroatien är generellt sett billigare än många andra europeiska länder, särskilt när det gäller mat och boende. Priserna kan dock vara högre i populära turistmål som Dubrovnik under högsäsong.

Vilken typ av eluttag används i Kroatien?

Kroatien använder typ C och F eluttag, vilket är detsamma som i många andra europeiska länder. Spänningen är 230V och frekvensen är 50Hz.

Behöver man reseadapter i Kroatien?

Samma typer av eluttag används i Kroatien som i Sverige, vilket innebär att så länge de apparater och sladdar man har med sig till Kroatien även fungerar i Sverige - så behövs ingen reseadapter i Kroatien.

Hur kommer jag runt i Kroatien?

Kroatien har ett välutvecklat nätverk av bussar och tåg som förbinder större städer och turistmål. För dem som vill utforska öarna är färjor det bästa alternativet. Hyrbil rekommenderas för dem som vill ha större frihet att utforska landet i egen takt.

Vilken religion är dominerande i Kroatien?

Den dominerande religionen i Kroatien är romersk-katolsk. En stor majoritet av kroaterna identifierar sig som katoliker.

Vilka länder gränsar till Kroatien?

Kroatien gränsar till Slovenien i norr, Ungern i nordost, Serbien i öster, Bosnien och Hercegovina i sydost och Montenegro i syd. I väst har landet en lång kustlinje mot Adriatiska havet.

Är Kroatien medlem i EU?

Ja, Kroatien blev en medlem av Europeiska unionen (EU) den 1 juli 2013.

Vad kallas invånarna i Kroatien?

Invånarna i Kroatien kallas kroater.

Vilka är de viktigaste ekonomiska sektorerna i Kroatien?

De viktigaste ekonomiska sektorerna i Kroatien inkluderar turism, skeppsbyggnad, jordbruk, livsmedelsindustri och farmaceutiska produkter.

Har Kroatien några UNESCO-världsarv?

Ja, Kroatien har flera platser som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Några av dem inkluderar Dubrovniks historiska stadskärna, Split med Diocletianus palats och Plitvice sjöarnas nationalpark.

Vilket hav gränsar till Kroatien?

Kroatien gränsar till Adriatiska havet i väst.

Vilken är Kroatiens nationalsång?

Kroatiens nationalsång heter "Lijepa naša domovino" vilket betyder "Vårt vackra hemland".

Vad är Kroatiens nationaldag?

Kroatiens nationaldag är den 25 juni, vilket är dagen då Kroatien utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991.

Vilket berg är det högsta i Kroatien?

Det högsta berget i Kroatien är Dinara med en höjd av 1 831 meter över havet.

Vilka är de två största sjöarna i Kroatien?

De två största sjöarna i Kroatien är Vrana-sjön och Plitvicesjöarna.

Är Kroatien medlem av NATO?

Ja, Kroatien blev en medlem av NATO (North Atlantic Treaty Organization) år 2009.

Skriv en kommentar