Resmål/Kroatien /Artiklar /Milka Trnina

Milka Trnina – Kroatisk Operadiva

Kroatiens största operasångerska

Milka Trnina (1863–1941) anses ofta vara Kroatiens största operasångerska och en av de mest framstående sopranerna under sin tid. Hon föddes i Vezišće, Kroatien, och började sin musikaliska resa i Zagreb innan hon fortsatte sina studier i Wien.

Hennes karriär sköt i höjden när hon började uppträda på framstående europeiska operascener, inklusive Wiens Staatsoper och Londons Royal Opera House. Hon blev särskilt känd för sina framträdanden i Richard Wagners operor och var berömd för sin djupgående tolkning av rollen som Isolde i "Tristan och Isolde".

Milkas namn lever vidare, på oväntade sätt

Milka Trninas namn lever vidare i Kroatien, inte bara genom hennes framstående insatser inom opera utan också genom utmärkelser som bär hennes namn, som ges till framstående artister inom operavärlden.

Visste du förresten att den schweiziska chokladkakan Milka har fått sitt namn efter just Milka Trnina? Det var faktiskt så! Grundaren av chokladfabriken, Philippe Suchard, var ett mycket stort fan av Milka Trnina, och namngav därför den kända chokladkakan efter henne. Åtminstone enligt det som har berättats i folkmun sedan början av 1900-talet, då receptet till Milka skapades av Philippe och fabriken anlades.

Porträtt som föreställer den kroatiska operasångerskan Milka Trnina.

Porträtt som föreställer den kroatiska operasångerskan Milka Trnina.

Skriv en kommentar