Resmål/Kroatien /Artiklar /Bribir höjden

Arkeologi möter turism – Bribir höjden

Antika vattenreservoarer, sarkofager, stenpelare, borgar från Liburnianska och Romerska rikena, och spår av förhistoriska kulturer... detta är bara en liten del av arvet från arkeologiska platsen Bribir höjden, som ligger nära staden Skradin. Efter noggrann forskning är området nu öppet och redo att ta emot sina första turister.

Bribir höjden, en plats rik på arkeologiska, historiska och kulturella fynd, har under de senaste månaderna varit skådeplats för omfattande utgrävningar. Arkeologer har noggrant grävt fram och markerat varje enskilt stenmonument på denna fascinerande plats.

Ett omfattande arkeologiskt område

Det omfattande arkeologiska området, som sträcker sig över 72 tusen kvadratmeter, har aldrig tidigare forskats så ingående eller ordnats så systematiskt. Målet för arkeologerna är att hela platsen ska bevaras på lämpligt sätt. Här kan besökaren följa en obruten kontinuitet av mänsklig bosättning, från neolitisk tid till idag. Utöver stenmonument som användes i vardagen, finns här även rester av bostäder och borgar från de kända kroatiska hertigarna Šubići Bribirski, som senare blev kända som Zrinski. De styrde stora delar av Kroatien och Bosnien från just denna plats. Det är också här som hertigarna av Bribirs gravstenar finns idag, tillsammans med en rad andra förhistoriska, antika och medeltida monument.

Trots dess rika historia var Bribir höjden, belägen i Šibeniks inland, tidigare varken tillgänglig eller attraktiv för turister. Det saknades tydlig skyltning, trots att ett museum med keramik, smycken och andra artefakter från Bribir har varit öppet sedan 1997. Men nu har mycket förändrats. Hela området har ordnats specifikt med turister i åtanke, och dess närhet till populära Adriatiska turistdestinationer kommer säkerligen att öka dess popularitet.

Skriv en kommentar