Resmål/Kroatien /Om Kroatien /Väder & klimat

Vädret och klimatet i Kroatien

Kroatien, med sitt varierande geografiska läge, bjuder på en mångfacetterad klimatupplevelse. Här följer en genomgång av vad besökare kan förvänta sig under de olika årstiderna, samt råd om den bästa tiden att besöka landet beroende på intressen.

Våren (mars till maj)

Våren är en övergångsperiod i Kroatien. I mars kan det fortfarande vara kyligt, särskilt i inlandet. Men när april och maj närmar sig, blir dagarna längre och varmare. Kustregionerna, särskilt Dalmatien, börjar njuta av behagliga temperaturer och mindre regn. Våren är en utmärkt tid för sightseeing, vandring och att uppleva den blommande naturen.

Sommaren (juni till augusti)

Sommaren i Kroatien är het och torr, särskilt längs Adriatiska kusten. Temperaturer kan ofta överstiga 30°C. Denna tid på året är den mest populära bland turister, så förvänta dig trängsel på populära destinationer som Dubrovnik och Split. De dalmatiska öarna bjuder på sol, bad och nattliv. Inlandet, som huvudstaden Zagreb, kan bli mycket varmt, men erbjuder också kulturella evenemang och festivaler.

Hösten (september till november)

Hösten är, likt våren, en övergångsperiod. September kan fortfarande vara ganska varmt, särskilt vid kusten, men temperaturen börjar sjunka i oktober och november. Regn blir också vanligare. Detta är en idealisk tid för vinälskare att besöka, eftersom vinskörden sker under dessa månader. Landskapet kläs i gyllene och röda nyanser, vilket gör det till en pittoresk tid för fotografering.

Vintern (december till februari)

Kroatiens kust har milda vintrar med temperaturer som sällan sjunker under nollan, men regn och blåsigt väder kan förekomma. Inlandet, å andra sidan, upplever kyligare vintrar med snöfall, särskilt i bergsområdena som Gorski Kotar. Zagreb är känd för sin julmarknad och blir ett vinterunderland under dessa månader.

När ska man besöka Kroatien?

Det beror helt på vad du söker. För sol och bad är sommaren optimal, men om du föredrar färre turister och mildare väder kan sen vår eller tidig höst vara att rekommendera. För vintersport och julstämning är december till februari bäst i inlandet. Oavsett när du besöker, bjuder Kroatien på en minnesvärd upplevelse.


Lär dig mer om Kroatien

TuristinformationHistoriaKulturMat & dryckGeografiNatur & djurEkonomiSpråk

Skriv en kommentar