Reseguide till Brač i Kroatien

Brač, belägen i det gnistrande Adriatiska havet, är den tredje största ön i Kroatien. Den är mest känd för den gyllene stranden Zlatni Rat och sin antika stenbrottshistoria, men ön erbjuder också traditionella byar, lummiga olivlundar och en rik kulturarv.

Måste-sevärdheter i Brač

Zlatni Rat - Gyllene udden

Zlatni Rat, ofta omnämnd som "Gyllene udden", är en av de mest fotograferade stränderna i Kroatien och ligger på den södra kusten av ön Brač. Det som gör Zlatni Rat så särskilt är dess särpräglade spetsform som ständigt förändras beroende på havets strömningar, vindar och vågor. Stranden sträcker sig ut i det kristallklara Adriatiska havet som en tunn landtunga, och dess unika form gör den omedelbart igenkännlig.

Förutom den naturliga skönheten erbjuder Zlatni Rat en rad aktiviteter, från vindsurfing till dykning, och dess närhet till staden Bol ger besökare enkel tillgång till restauranger, barer och boenden. Det skimrande turkosa vattnet och de små kullarna täckta med pinjeträd i bakgrunden skapar en pittoresk miljö som lockar besökare från hela världen.

Bild på den Gyllene udden Zlatni Rat på Brac.

Den Gyllene udden Zlatni Rat på Brac.

Vidova Gora - Bračs panoramavy

Vidova Gora, den högsta toppen på alla Adriatiska öarna, reser sig majestätiskt över ön Brač med sina 778 meter över havet. Från denna imponerande höjd erbjuder den en hisnande panoramavy över det skimrande Adriatiska havet, den berömda stranden Zlatni Rat och till och med den avlägsna ön Hvar på klara dagar. För dem som älskar vandring och natur, erbjuder stigar upp till toppen av Vidova Gora en unik möjlighet att uppleva den rika flora och fauna som ön har att erbjuda, samtidigt som man belönas med en oförglömlig utsikt på toppen. Oavsett om du bestiger toppen till fots, med cykel eller bil, är ett besök till Vidova Gora ett måste för alla som besöker Brač för att fullt ut uppskatta öns naturliga skönhet och vidsträckta landskap.

Škrip - Bračs fönster mot forntiden

Belägen på ön Bračs inre delar, bjuder byn Škrip inte bara på enastående vyer över olivlundar och det glittrande havet, utan den representerar också öns äldsta bosättning och fungerar som en tidskapsel till Kroatiens rika historia. Škrip, med sina stenbyggda hus och slingrande gator, vittnar om en bosättningshistoria som sträcker sig över 3 000 år tillbaka. Besökare kan utforska öns historiska rötter på Bračs museum, som är inrymt i en imponerande fästning. Här presenteras arkeologiska fynd från romartiden, gamla vapen och traditionella klädedräkter. När du vandrar genom Škrips gator känner du historiens närvaro i varje hörn, från förhistoriska rester till romerska mausoleer och tidiga kristna basilikor. En utflykt till Škrip ger inte bara en paus från stranden, utan en chans att djupt dyka ner i Bračs och Kroatiens rika kulturarv.

Populära aktiviteter på Brac

Tips

Brač är mer än bara dess berömda strand; det är en ö som kombinerar det bästa av Kroatien - storslagen natur, rik historia och hjärtlig lokal kultur. Oavsett om du letar efter äventyr på land eller till havs, eller bara vill koppla av vid stranden, kommer Brač att välkomna dig med öppna armar.


Reseguider till andra platser i Kroatien

BolBrelaDubrovnikHvarIstrienKrkNinPagPlitvice-sjöarnaPodgoraPulaRabRabacRovinjSplitTučepiUmagVisVodiceZadarZagreb

Skriv en kommentar