Reseguide till Split i Kroatien

Näst störst i Kroatien, men första klassen när det gäller kulturell skönhet, Split är en levande hamnstad som kombinerar antik historia med en modern atmosfär. Mellan det antika Diocletianus palats och den glittrande Riva-promenaden, har Split allt för äventyrliga resenärer.

Historia i ett nötskal

Split har sitt ursprung i Diocletianus palats, byggt i början av 300-talet e.Kr. av den romerska kejsaren Diocletianus som ett ställe att gå i pension. Staden har vuxit upp och runt detta historiska centrum, införlivande tusentals år av kultur och historia i sina smala gränder.

Måste-sevärdheter i Split

Diocletianus palats

Diocletianus palats, beläget i hjärtat av Split, är en av de bäst bevarade romerska byggnadsverken i världen och står som ett monument över den romerska arkitekturens och ingenjörskonstens storhet. Byggt i början av det 4:e århundradet e.Kr. av kejsar Diocletianus som ett palats-fästning för hans pensionering, kombinerar denna imponerande struktur militära bastioner, kejserliga lägenheter och majestätiska tempel. Vad som gör palatset särskilt enastående är att det över tid har förvandlats till en levande stadskärna.

Inom dess tjocka murar och under dess valv har Splitborna byggt sina bostäder, öppnat butiker och skapat kyrkor, vilket har resulterat i en harmonisk sammanslagning av antika och medeltida arkitekturer. Många av palatsets ursprungliga funktioner, som Diocletianus mausoleum som nu är Split-katedralen, eller de atmosfäriska källarvalven, ger besökare en djupgående upplevelse av historiens skikt. 1979 blev Diocletianus palats upptaget på UNESCO:s världsarvslista, vilket understryker dess betydelse och kulturella värde.

Bild på foten av tornet vid Diocletianus palats i Split.

Bild på foten av tornet vid Diocletianus palats i Split.

Riva-promenaden

Riva är hjärtat av Split och en av stadens mest kända landmärken. Denna livliga strandpromenad, som kantar den södra sidan av Diocletianus palats, har alltid varit stadens samlingspunkt. Med utsikt över den glittrande Adriatiska havet, blir Riva en scen för dagligt liv i Split, fylld med caféer, restauranger och gatuartister. Här kan invånare och turister lika njuta av skuggan från palmerna, den milda brisen från havet och den avslappnade atmosfären.

Riva har genomgått flera förändringar genom tiderna, men dess senaste renovering från 2007 har återställt dess glans och skapat en modern och tillgänglig plats för avkoppling och socialisering. Oavsett om du väljer att börja din morgon med en kaffe på en av dess terrasser, eller avslutar din kväll med en promenad vid solnedgången, är Riva-promenaden en oumbärlig del av Split-upplevelsen..

Marjan Hill - Splits gröna lunga

Tätt intill Split, reser sig Marjan Hill - en skogstäckt kulle och en fristad för både lokalbefolkning och turister. Känd som "Splits lungor", erbjuder Marjan en välkommen paus från stadens brus och är en plats för rekreation, avkoppling och enastående utsikter över Adriatiska havet och Splits historiska stadskärna. Genom kullens tallskog slingrar sig flera vandrings- och cykelstigar som leder besökare till gamla kyrkor, utsiktsplatser och hemliga klippstränder.

Utsiktspunkten vid Telegrin är särskilt populär, med panoramavyer som kan få andan att stanna. Under århundradena har Splitborna sökt sig till Marjan för inspiration, meditation och fysisk aktivitet, och det är inte ovanligt att stöta på någon som joggar, klättrar eller bara njuter av en lugn stund med en bok i hand. Marjan Hill är inte bara en naturskön tillflyktsort, utan också en viktig del av Splits identitet och kulturarv.

Panoramavy över Split med Marjan Hill, Splits gröna lunga, i bakgrunden.

Panoramavy över Split med Marjan Hill, Splits gröna lunga, i bakgrunden.

Dolda skatter i Split

Varoš

Ett av de äldsta områdena i Split, fullt av charmiga gamla byggnader och smala slingrande gränder.

Bačvice Beach

En sandstrand i närheten av centrum, känd för sin traditionella bollspel "picigin".

Mat & dryck

Split är en smältdegel av kulinariska smaker. Njut av Dalmatiska specialiteter som 'pasticada' (köttgryta) eller färsk fisk dränkt i olivolja. Gå inte miste om att prova på Splits 'soparnik' - en traditionell kaka fylld med mangold. Lägg till detta ett glas lokalt vin, och du har den perfekta måltiden.

Praktisk information och avslutande tips

Split är väl ansluten med buss, färja och flyg. Split flygplats ligger ca 25 km från staden. Staden själv är mest fotgängarvänlig, särskilt i och runt Gamla stan.

Om du planerar att utforska de närliggande öarna som Hvar eller Brač, är Split din perfekta startpunkt tack vare sin centrala färjehamn. Och glöm inte att ta dig tid att bara sitta och njuta av stadens atmosfär, speciellt i de tidiga kvällstimmarna när lokalbefolkningen kommer ut för att njuta av kvällspromenaden.


Reseguider till andra platser i Kroatien

BolBračBrelaDubrovnikHvarIstrienKrkNinPagPlitvice-sjöarnaPodgoraPulaRabRabacRovinjTučepiUmagVisVodiceZadarZagreb

Skriv en kommentar