Allt om dykning i Kroatien

Kroatien, med sin förtrollande kustlinje, erbjuder mer än bara vackra stränder och skimrande vatten. Under ytan döljer sig en rik undervattensvärld som gör landet till en av Medelhavets bästa dykdestinationer.

Vad kan man förvänta sig?

Dykare i Kroatien kan förvänta sig att upptäcka allt från vrak från antiken och andra världskriget till fascinerande grottor och imponerande korallrev. Vattnet är kristallklart med en sikt som ofta sträcker sig över 20 meter, vilket gör upplevelsen ännu mer minnesvärd. Marinlivet är rikt och varierat med färggranna fiskar, bläckfiskar och ibland även delfiner.

Populära dykdestinationer

  • Pula: Här finns ett av Adriatiska havets mest berömda vrak, Baron Gautsch, ett österrikiskt fartyg som sjönk 1914. Dessutom finns flera grottdykplatser som erbjuder spektakulära ljusfenomen.
  • Dubrovnik: Utöver den vackra staden erbjuder Dubrovnik även några av de mest fascinerande dykplatserna i landet. Taranto-vraket och den undervattensgrottan vid Lokrum är bara två exempel.
  • Hvar: Känd som en av de soligaste öarna i Kroatien, Hvar erbjuder också fantastiska dykplatser, bland annat den berömda Zečeva-grottan.
  • Korčula: Förutom vackra undervattenslandskap erbjuder ön också spännande vrakdyk, som det grekiska fartyget Peltastis.
  • Vis: Här ligger Blue Cave, en av de mest kända dykplatserna i Kroatien. Grottans blå ljus skapar en magisk atmosfär under vattnet.
Bild på en dykare som utforskar ett skeppsvrak i havet utanför Kroatien.

Saker att tänka på och sammanfattning

För att dyka i Kroatien krävs ett dykcertifikat. Många dykcentra erbjuder PADI-kurser för nybörjare, men för vissa avancerade dykplatser kan ytterligare specialutbildning krävas.

Med sitt klara vatten, rika marina ekosystem och fascinerande undervattenshistoriska skatter, är Kroatien ett måste för alla dykentusiaster. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren dykare, kommer Kroatien att överraska och förtjusa dig med sina undervattensäventyr.


Artiklar om andra saker att göra i Kroatien

CyklingEvenemang och festivalerGolfSeglingStränderVandringVingårdsturer

Skriv en kommentar