Resmål/Kroatien /Transport /Bil i Kroatien

Att hyra och köra bil i Kroatien

Att utforska Kroatien med bil kan vara ett fantastiskt sätt att uppleva landet på egen hand. Med din egen bil kan du enkelt nå avlägsna stränder, historiska städer och natursköna rutter som inte alltid är lika lättillgängliga med kollektivtrafik. Men innan du sätter dig bakom ratten i Kroatien är det bra att känna till några viktiga saker.

Hyra bil

De flesta större städer och flygplatser i Kroatien har biluthyrningskontor. Populära internationella uthyrningsföretag som Avis, Hertz och Sixt finns, men det finns också lokala företag som kan erbjuda konkurrenskraftiga priser. Glöm inte att jämföra försäkringsalternativ och kolla eventuell begränsning gällande att korsa gränser med bilen.

Kör på höger sida

Precis som i Sverige kör man på höger sida av vägen i Kroatien.

Trafikregler

  • Hastighetsgränser: I städer är gränsen vanligtvis 50 km/h, på landsvägar 80-90 km/h och på motorvägar 130 km/h.
  • Alkoholgräns: Alkoholgränsen är 0,05% i Kroatien, men det bästa är att undvika alkohol helt om du ska köra.
  • Säkerhetsbälte: Det är obligatoriskt för alla i bilen att ha säkerhetsbälte på sig.
  • Mobiltelefon: Det är förbjudet att använda mobiltelefon när du kör, om du inte har handsfree.

Vägtullar

Många motorvägar i Kroatien är avgiftsbelagda. Du kan betala med kontanter, kort eller genom ett förbetalt system som kallas ENC.

Bild på bilar som kör över en bro i Kroatien.

Parkering

I större städer och populära turistdestinationer kan parkering vara en utmaning. Många städer har zoner med färgkodade skyltar som indikerar avgift och tidsbegränsning.

Bensinstationer

De flesta bensinstationer accepterar kortbetalning. Observera att "Benzin" betyder bensin och "Dizel" är diesel.

Körkort och dokumentation:

Ett svenskt körkort accepteras, men det är också bra att ha med sig ditt pass och bilens dokumentation, särskilt om du korsar internationella gränser.

Olyckor:

Om du är involverad i en olycka, är du skyldig att stanna kvar. Ring polisen (telefonnummer 112) och vänta på att de anländer.

Avslutande tankar om att bila i Kroatien

Att köra bil i Kroatien kan vara en njutbar upplevelse om du är förberedd. Vägarna är generellt i gott skick, och skyltning är tydlig och ofta även på engelska. Med kunskap om de lokala reglerna och förväntningarna kan du säkerställa en säker och minnesvärd bilresa genom detta vackra land.

Skriv en kommentar