Dubrovnik - Game of Thrones och Westeros på riktigt

När "Game of Thrones" började sändas 2011 tog det inte lång tid innan det blev en global sensation. Förutom seriens fascinerande berättelse, dynamiska karaktärer och skakande plot twists, var de fantastiska inspelningsplatserna en del av dess trollbindande charm. En av dessa platser, som snabbt blev synonymt med seriens maktcentrum, var den historiska staden Dubrovnik i Kroatien.

King's Landing kommer till liv

Dubrovniks välbevarade medeltida stadsmurar och historiska byggnader var perfekta för att framställa King's Landing, den fiktiva huvudstaden i de sju konungarikena. Med sina mäktiga murar, trånga gränder och gamla stenbyggnader blev Dubrovnik den perfekta kulissen för det politiska och kulturella centrumet i Westeros.

Betydande inspelningsplatser

  • Lovrijenac-fästningen: Känd som "Red Keep" i serien, var denna fästning platsen för många intriger och dramatiska scener, inklusive den berömda "Battle of Blackwater".
  • Pileporten: Porten, tillsammans med dess yttre murar, spelade en viktig roll i flera scener, inklusive den där kung Joffrey blir attackerad av folket.
  • De antika stadsmurarna: De gav en fantastisk bakgrund till scener av politisk planering och konflikt, särskilt de som innehöll Tyrion Lannister och Varys.
Översiktsbild över Dubrovnik som direkt för tankarna till King's Landing i TV-serien Game of Thrones.

Översiktsbild över Dubrovnik som direkt för tankarna till King's Landing.

Turismens effekt

Efter att "Game of Thrones" blev en framgång upplevde Dubrovnik en enorm ökning av turismen. Fans från hela världen strömmade till staden för att uppleva Kungens hamn på riktigt. Många lokala företag hakade på trenden, med guidade turer som visade inspelningsplatser och berättade insiderhistorier från produktionen.

Bevarande och utmaningar

Medan turismen gynnade stadens ekonomi, medförde den också utmaningar. Staden hade att hantera ökad trängsel och bevarandet av sina historiska platser. Som svar på detta införde myndigheterna begränsningar för antalet besökare och införde striktare regler för turistguider.

Avslutande tankar

Dubrovniks skönhet och historiska charm var kanske redan känd av många innan "Game of Thrones", men serien lade definitivt staden på kartan som en av Europas mest eftertraktade resmål. Även om serien nu har avslutats, kommer dess arv säkert att leva vidare i de stenbelagda gatorna, de mäktiga murarna och det azurblå vattnet som omger denna kroatiska pärla.

Skriv en kommentar