Resmål/Kairo /Turistinfo /Transport i Kairo

Transport i Kairo

Historiskt sett så var det för många år sedan kamelryggen som var ett av de vanligaste sätten att ta sig fram i Egypten. Sedan dess har detta dock ändrats ganska mycket. Det vanligaste och troligtvis billigaste sättet att ta sig fram på i Kairo, och Egypten i sig, är med buss. Det är dock inte det bekvämaste sättet, om det är bekvämligthet man är ute efter är det istället bättre att hyra en bil eller åka taxi. Egypten har annars ett välutbyggt järnvägsnät, åtminstone mellan de stora städerna, och det finns även dagliga avgångar med inrikesflyg mellan både de större städerna och semesterorterna.

Buss i Kairo

Det billigaste alternativet bland färdmedel i Kairo är helt klart bussen. Detta är alternativet som är vanligast bland stadens egna invånare, men är tyvärr inte en särskilt bekväm upplevelse, detta då bussarna oftast håller en relativt låg standard. Det finns heller inte någr ariktiga busshållplatser eller något konkret system, man hoppar helt enkelt på lite var som helst vid trafikljus eller direkt i trafiken när bussen står still. Ibland består passagerarna inte heller enbart av människor, utan även av höns och andra djur. Om du är redo för en utmaning bör du absolut hoppa på, men det är inget för den svagmagade!

Trafiken i Kairo

Kairos trafiksituation

Taxi i Kairo

För turister rekommenderas oftast taxi, vilket är det enklaste sättet att ta sig runt på - vilket gäller i alla städer i Egypten. Det är heller inte jättedyrt. Vanligast är att avtala ett pris med chauffören redan innan resan startar, detta gäller både för svarta och vita taxibilar. Taxibilar som är gula har taxameter. Från Kairo centrum ända ut till pyramiderna och tillbaka igen, kostar omkring 100 kr.

Hyrbil i Kairo

Det finns flera olika ställen att hyra bil på i Kairo. Det som krävs för att hyra bil förutom körkort ett giltigt internationellt pass samt att man är 26 år eller äldre.

Tåg i Kairo

Ett väl utbyggt järnvägsnät i Egypten sammankopplar flera utav de egyptiska storstäderna, och man kan välja mellan fyra olika klasser att resa i - men hoppa över den lägsta klassen. Järnvägsspåren går bland annat längs Nilen från Alexandria i norr ända ner till Aswan i söder, det är en fantastisk rutt med väldigt fina vyer. I Kairo finns det också ett relativt effektivt tunnelbanesystem.

Flyg i Kairo

Mellan både storstäder och semesterorter finns det dagliga avgångar med inrikesflyg i Egypten, vilket är ett ganska bekvämt alternativ när det gäller längre resor inom Egypten. Det är billigast att boka ett inrikesflyg på plats än i sitt hemland, så stressa inte över sådant innan resan.

Båt eller färja i Kairo

En extra minnesvärd upplevelse när man är i Kairo rent generellt, eller i Egypten rent allmänt är att åka en kryssning utmed Nilen. Detta ger samtidigt en ny vy av landet. Det finns även färjor som tar dig mellan exempelvis Kairo och Luxor, ifall du är ute efter att byta ort.