Resmål/Kairo /Övrig information /Fakta om Egypten

Fakta om Egypten

Snabba fakta

Allmänt om Egypten

I Nordafrika vid gränsen till Röda havet och Medelhavet ligger republiken Egypten, vilken är mest känd för sin fantastiska historia om faraoner, mystiska pyramider och den kännetecknande sfinxen. Landet i sig är indelat i 27 mohafazah (guvernorat) där al-Wadi al-Jadid (sv: nya dalen) i söder utgör det största. Huvudstaden Kairo ligger i guvernoratet med samma namn, dvs. Kairo. Landets befolkning är faktiskt bosatt på endast 3 % av den totala ytan som Egypten spänner över, och då främst längs den 670 mil långa floden Nilen.

Det språket som de flesta tavlar är arabiska, men högutbildade behärskar även engelska och i stor grad franska. Dock är drygt 42 % av befolkningen analfabeter, vilket är någonting som överraskar många. Egypten är varmt året om, vilket är perfekt för avkoppling i form av sol och bad. Läs mer om Egyptens klimat och väder. Hit lockas även sådana som är ute efter oförglömliga upplevelser, eller vill låta sig fascineras av de otroliga pyramiderna, eller uppleva Saharaöknens gåtfullhet på en kamelrygg eller bara njuta av en kryssning längs floden Nilen. För de äventyrslystna spänningssökarna finns fantastisk dykning och snorkling bland ett tusental färgglada fiskarter i de akvarielika undervattensmiljöerna i Röda havet. Egypten är inget mindre än ett äventyr som man verkligen inte vill vara utan!

Egyptens geografi

Egypten har landgräns mot Sudan i söder, Libyen i väst och Israel med Gazaremsan i nordöst. Dessutom gränsar landet till Medelhavet i norr, samt Röda havet i öst med den artificiellt byggda Suezkanalen som en förbindelse mellan Afrika och Asien. Egypten består till ca 90 % av ökenområden, främst Saharaöknen och Libyska öknen. En del oaser finns dock även här, bland annat Bahariya och Siwa. Typiska drag för Egyptens ganska tropiska ökenklimat är extremt torra och heta somrar, följt av något mildare vintrar.

Sandstormar och vegetation

Sandstormar, såsom till exempel den mycket heta khamsin-stormen, är inte direkt ovanliga i Egypten. Ett av landets stora problem är just sandstormar, vilket tyvärr gör att jordbruksmarker kan bli obrukbara för relativt lång tid. På grund av ökenområdena har dock Egypten ont om vegetation, och de inhemska palmarterna argunpalmen och doumpalmen växer endast i de södra delarna av Egypten, samt vid somliga oaser. Vanligast är dock Dadelpalmen, vilken är inplanterad eftersom beduiner till stor del livnär sig på att odla dadlar.

Vatten och djurliv

Vattentillgången i Egypten är mycket begränsad, pga. det torra vädret. Förutom längs Nilen så klart, därför har de flesta städerna vuxit fram här, och majoriteten av Egyptens befolkning är faktiskt bosatta i Nilområdet. I södra Egypten ligger landets största sjö, Nassersjön, dit många sportfiskare reser för att fiska den kända fisken Nilaborre. I egyptiskt vatten kan man även stöta på clownfiskar, napoleonfiskar, anemoner, drakfiskar och rockor, men även delfiner, olika hajarter och sköldpaddor. Djurlivet på land består bland annat så klart av av kameler och åsnor, men även hästar, öknens skorpioner, leoparder, antiloper, gaseller och ökenrävar kännetecknar Egypten. Det finns dessutom 34 olika ormarter i Egypten, mest känd är kungskobran.

Egyptens historia

De städer som finns lokaliserade kring Nilen bedöms vara några av världens äldsta civilisationer. Det första enade kungadömet kan spåras så långt tillbaka som 3000 år f.Kr, men man har faktiskt hittat verktyg som kan tyda på att området redan befolkades runt 6000-7000 f.Kr. Under den långa och anrika historien av egyptiska tidsperioder har sedan olika dynastier med faraoner styrt och ställt i området.

De större epokerna

Hit och dit bland olika makthavare

År 525 f.Kr kom Persien att ta över makten, tätt följt av grekerna och den Ptolemaiska dynastin 332 f.Kr. Ungefär 300 år senare, år 30 f.Kr, övertogs sedan styret av romarna. Efter att kristendomen hade kommit till Egypten kom araberna, och spred islam och den arabiska kulturen över landet under 600-talet. Araberna kom sedan att regera i omkring 600 år. Efter detta intogs landet av en rad olika grupperingar, bland annat av mamlukerna på 1200-talet och av det osmanska riket under 1500-talet, samt även av Napoleon unde råren 1798-1800 och Storbritannien med start under slutet av 1800-talet. År 1869 grundades sedan Suezkanalen, den enormt viktiga förbindelsen mellan Afrika och Asien.

Självständighet och det nya Egypten

Landet utropades sedan som självständigt den 28 februari 1922, men britterna behöll sitt inflytande över landet fram till år 1952, då en statskupp mot britterna resulterade i en ny ledare för det som skulle bli "det nya Egypten". Namnet på denna ledare var Gamal Abdel Nasser, och han skapade nu en egyptisk enpartistat. Efter en 25-årsperiod bestående av krig mot Israel, skrev Egypten som första arabiska land på ett fredsavtal med israelerna, det så kallade Camp David-avtalet (år 1973). Någonting som andra arabländer helt satte sig emot, och 1981 blev Egyptens dåvarande president Anwar Sadat mördad.