Resmål/Kairo /Turistinfo /Att vara turist i Kairo

Att vara turist i Kairo - bra att veta

Snabba fakta

Valuta i Egypten

Den officiella valutan i Egypten är Egyptiska pund (EGP), men den kan ibland vara svår att få tag på och därför brukar det även gå bra att klara sig med Amerikansk dollar (USD) som backup-valuta. Kolla här för aktuell dollarkurs.

Språk i Egypten

När det kommer till språk är arabiska det främsta språket i landet, men sådana med högre utbildning behärskar även engelska och ibland även franska. Drygt 42 % av landets innevånare är analfabeter.

Tidszon och tidsskillnad

Egypten (och Kairo) ligger i tidszonen UTC+2. Under vintern ligger Egypten en timme före Sverige, men under sommaren har Egypten samma tid som Sverige, dvs. tidsskillnaden är 0 timmar. Orsaken till detta är att man inte har sommartid i Egypten. Här kan man alltid se vad klockan är i Kairo och Egypten.

Dricks i Kairo

Dricks heter bakshish på egyptiska, och är något av en livsstil i landet. I regel ger man 10 % dricks till samtliga serviceyrken såsom taxiförare, hotellpersonal, serveringspersonal på restauranger, de som bär väskor och så vidare. Men se upp när det gäller dricks till barn som tigger, ge dem istället en gåva såsom till exempel godis eller en penna.

Etikett i Egypten

I Egypten är det viktigt att inte peka med fingret, då detta kan uppfattas som oerhört oförskämt. Använd istället hela handen när du skall peka. Tänk också på att "Nej" inte uttrycks genom att skaka på huvudet i Egypten, utan snarare genom en uppåtnickning med huvudet. I samtal är det också väldigt vanligt att man står ganska nära varandra, så backa inte undan även om det känns obehagligt eftersom det då kan tolkas som att du är kallsinnig. Män i Egypten håller också ofta hand, som ett sätt att uttrycka vänskap.

Helgdagar i Egypten

Fasta helgdagar i Egypten: 1/1 Nyårdagen, 25/4 Sinais Befrielsedag, 1/5 Arbetarnas dag, 18/6 Evakueringsdagen, 23/7 Nationaldagen, 24/10 Nationella Befrielsedagen och 23/12 Segerdagen. Rörliga helgdagar i Egypten: Ramadan och Muhammeds födelsedag.

Hälsa och säkerhet i Egypten

Det är viktigt att ta hand om sig på semestern, här nedan har vi sammanfattat några viktiga råd. Se även hos 1177 för mer djupgående information: reseråd Egypten

Vaccinationer i Egypten

Grundskydd rekommenderas för polio, stelkramp och difteri rekommenderas. Det kan även vara bra att ta med magmedicin på resan.

Dricksvatten i Kairo

Kranvatten bör ej drickas någonstan i Egypten, detta på grund av bakterierisken. Köp istället vatten på flaska, det är billigt och säkert.

Solskydd i Egypten

Det är väldigt viktigt att använda solskyddskrämer i Egypten då solen bränner på ordentligt. Glöm inte att skydda huvudet med keps eller annan huvudbonad, då huvudet blir särskilt utsatt under den starka solen mitt på dagen.