Att planera in ett besök på det Egyptiska museet i Kairo är någonting du måste göra, det tar dig så nära de mäktiga faraonerna du överhuvudtaget kan komma idag. På museet visas faktiskt över 120 000 föremål från den spännande historien om både Egypten och det romerska imperiet. Höjdpunkten bland museets alla makalösa fynd är helt klart skatterna som räddades ur graven där farao Tutankhamon låg. Denna orörda grav upptäcktes 1922 av den engelske arkeologen Howard Carter.
Efter en uppmaning av regeringen i Egypten 1835, började man att samla in alla de arkeologiska fynd som idag utgör skatterna i dagens museum. Detta för att sätta stopp för den plundring som hade pågått i landet under en längre tid. Fynden har sedan förvarats på olika platser under 1800-talet, bland annat i Azbakian i Kairo, men även i citadellet i Saladin. År 1880 placerades föremålen i Gizapalatset, som då tillhörde den dåvarande ledaren Ismael. År 1900 började man sedan bygga det nuvarande museet i nyklassicistisk stil, vilket designades av den franske arkitekten Marcel Dourgnon. År 1902 slog sedan det Egyptiska museet äntligen upp sina portar för allmänheten, och gemene man tilläts nu beskåda landets extremt färgrika historia.
Bevarat i museet finns till exempel Tutankhamons dödsmask som tillverkades i guld, samt de tre kistor där hans mumifierade kropp låg. Museet inhyser även en hel avdelning med flera andra mumier som har hittats, bland annat faraoner och drottningar tillhörande den 18:e, 19:e samt 20:e dynastin. Den berömda och mer än 5000 år gamla Narmerpaletten kan även den beskådas i museet.
Tutankhamons mask
Klicka här för att se en karta till Egyptiska museet i Kairo.