Operahuset i Kairo

På ön Gezira som ligger intill Kairos centrum började att bygga ett storslaget operahus 1985, det stod sedan klart för invigning drygt tre år senare i oktober 1988. Bygget finansierades av Japan, som ville förse Egypten med en gåva efter att den egyptiske presidenten Hosni Mubarak besökt Japan tidigare år 1983. Eftersom Kairos förra operahus hade brunnit ner 1971, var Mubarak nu djupt tacksam över det stöd man hade fått från Japan. Invånarna i Egypten hade länge önskat ett nytt operahus och ett centrum för den nationella kulturen att blomstra. Ett av operahusets största erkännanden hittills var framträdandet av London Royal Philharmonic Orchestra, som i januari 2007 valde att inleda sin Mellanöstern- och Afrika-turné i just Kairos operahus.

Operahuset består av flera lokaler

Operahuset byggs upp av tre större lokaler. Huvudbyggnaden består av fyra våningsplan och har runt 1300 sittplatser, detta är då inräknat orkesterns platser och presidentbåset. Här visas framför allt opera- och balettföreställningar, men även andra typer av arrangemang förekommer. Den mindre byggnaden ger plats åt ca. 500 personer, och används framför allt till kammarmusik och uppläsningar, men ibland även som en möteslokal för andra större evenemang. På innergården finns dessutom en utomhusscen, där en rad olika uppträden ägt rum, dock handlar det främst om teater här.

För musiken och dansen i Egypten

Syftet med operahuset har alltid varit att främja alla konstformer inom musik och dans i Egypten, samt att både bevara och förnya den arabiska musiktraditionen. Detta gör man inte bara genom föreställningar, utan man gör det också genom att låta operan vara en slags mötesplats där kunskap, inspiration och idéer kan mötas och utväxlasm, och där passionen för konsten får mötas i en slags smältdegel tillsammans med landets övriga kulturarv. Det finns även en balettskola och sång- och instrumentlektioner för unga talanger, vilket uppmuntrar den yngre generationens intresse för musik och dans. På så vis gör man att traditionen kan leva vidare.

Karta till Operahuset i Kairo

Klicka här för att se en karta till Operahuset i Kairo.

Relaterade artiklar om Kairo

Andra sevärdheter i Kairo

CitadelletEgyptiska MuseetPyramiderna i GizaSfinxen i Giza

Andra läsvärda artiklar

Att göra Klimat och väder Turistinfo Fakta Egyptens historia