Citadellet i Kairo

Uppe på en stor höjd med helt fantastiska vyer över staden vilar Citadellet, som räknas bland ett av de främsta märkena för Kairos stadssilhuett. Citadellet grundades under den senare delen av 1100-talet av den muslimske befälhavaren Saladin (Salah El-Din). I citadellet levde sedan de egyptiska härskarna i nästintill 700 år.

Området består av tre sektioner

Citadellområdet består i huvudsak av tre sektioner, där den södra delen utgör det populäraste området att besöka. I den delen ligger nämligen den kända An-Nasir Muhammeds moské, områdets enda byggnad från den tid då mamlukerna regerade det som då var Kairo. Den största och mest kända moskén i området är dock Muhammed Alis moské av alabastermarmor, som uppfördes mellan åren 1828 till 1848, som ett minne av Alis äldste son Tusun Pasha, som tyvärr dog 1816.

Citadellet i Kairo

Påbyggnation under flera epoker

Efter Saladins död startade hans brorson Al-Kamel en förstärkning av byggnaden, bland annat genom att förstora många av tornen, där vissa blev hela tre gånger så stora. Al-Kamel byggde även omkring 25 meter höga torn. Efter sin fars bortgång år 1218 flyttade sedan Al-Kamel in i citadellområdet, och uppförde då även ett marmorpalats som gick i svart och gult. Palatset står tyvärr inte kvar idag, men man har hittat delar av marmorn.

Byggandet av sultan An-Nasir Muhammeds moské påbörjades år 1318 och avslutades år 1355. Men man vet också att han även skall ha uppfört ett palats i området, detta palats användes främst till officiella möten och inrymde en trappa som ledde ner till det kungliga stallet, där sägnen säger att sultanen skall ha haft nästan 5000 hästar. Detta palats finns dock tyvärr inte kvar idag. Under mitten av 1600-talet var citadellet faktiskt ett privat bostadsområde, med privata affärer och de typiska labyrinterna av smågator. Det fanns även en del företag samt ett allmänt bad här. Under 1800-talet blev det sedan så att Muhammed Ali renoverade mycket av Citadellet, och uppförde som bekant det som sedan skulle bli den berömda moskén, vilken då byggdes i ottomansk barockstil.

Moskén är höjdpunkten

Citadellet kallas ofta för Muhammed Ali-citadellet, just för att Muhammed Ali-moskén har blivit den mest utmärkande byggnaden på området. Muhammed Ali betraktas idag som grundaren av det som idag är det moderna Egypten, eftersom det var under hans regeringstid som landet växte från en provins i Osmanska riket till en regional stormakt.

Vid Citadellet i Kairo finns idag också en annan moské, Suleyman Pasha, och du kan även besöka det nationella militärmuseet samt ett mindre polismuseum. Vissa kvällar anordnas även shower med sufidans, då de välkända dansande dervisherna uppträder. Dansshowerna är ett imponerade event och lockar både lokala invånare och turister.

Karta till Citadellet i Kairo

Klicka här för att se en karta till Citadellet i Kairo.

Relaterade artiklar om Kairo

Andra sevärdheter i Kairo

Egyptiska MuseetOperahusetPyramiderna i GizaSfinxen i Giza

Andra läsvärda artiklar

Att göra Klimat och väder Turistinfo Fakta Egyptens historia