Resmål / Kairo / Övrig information /Fakta om Kairo

Fakta om Kairo

Kairo är huvudstad i Egypten och faktiskt även en av världens största städer, inräknat områden i närheten bor det lite drygt 16 miljoner människor i staden - med andra ord, nästan dubbelt så många som det bor i hela Sverige! Kairo ligger intill den 670 mil långa floden Nilen, något inåt i det nordöstra Egypten. Kairos silhuett kännetecknas av Citadellet där den stora och berömda Mohammed Ali-moskén står, ett väldigt vackert citadell. Kairos centrumkärna utgörs av Maydan at-Tharir, befrielsetorget, med sina kringliggande gågator med caféer, restauranger och barer. Bara ett stenkast därifrån hittar man också Ramsestorget och Qasr an-Nil (känd shoppinggata). Även det Egyptiska museet med artefakter från Tutankhamons grav finns i närheten.

Billiga hotell Kairo

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i Kairo kan vi tipsa om våra sidor om hotell i Kairo, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn. Tänk dig att bo på ett hotell och ha Pyramiderna direkt utanför fönstret!

Pyramiderna är huvudattraktionen

Huvudattraktionen i Egypten, och anledningen till varför många besöker Kairo, är dock Pyramiderna i Giza, som ligger några kilometer söder om Kairo. Dessa jättelika gravplatser byggdes för ungefär 4500 år sedan, med syftet att förhindra plundring av gravarna. Den största pyramiden är den berömda Cheopspyramiden som mäter inte mindre än 137 meter. I närheten finns även det mycket berömda Sfinxen, som föreställer en lejonkropp med ett huvud av en farao. Ett besök i Giza förtjusar de flesta och bjuder verkligen på ett äventyr du sent kommer att glömma, att se pyramiderna i solnedgången är en syn man sent kommer att glömma.

Varmt men bjuder på en härlig atmosfär

Eftersom det är extremt varmt i Egypten under sommarmånaderna, kan det vara en fördel att resa hit mellan september och december eller mellan mars och maj, dvs. höst/vinter eller tidig vår. Under vinterhalvåret besöker så många som ca. 100 000 svenskar Egypten. Utöver de kända sevärdheterna vi nämnde här ovan bör du även se till att besöka den stora basaren Khan el-Khalili, där man kan hitta allting från mässingskannor till vattenpipor och kryddor. Där finns även ett överflöd av kläder, souvenirer och vackert arabiskt hantverk.

Man förvånas också ofta av den myllrande atmosfären i Kairo, med högljudda rop från gauförsäljare och livliga diskussioner mellan lokalbefolkningen. Det är även vanligt att man ser gamla kärror som dras av åsnor för att leverera varor runt om i staden, små mopeder är också väldigt vanligt förekommande. Det finns något för alla i Kairo, men någonting man verkligen inte vill missa är att svalka sig med en kall dryck följt av att förnjuta sig med en kopp egyptisk kaffe på något av de mysiga kaffehusen som finns runt om i staden.

Basar i Kairo
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com