Resmål/Kairo /Att göra /Mat och dryck

Mat och dryck i Egypten

Det faktum att Egypten har varit ockuperat av ett antal olika länder i över 2000 år märks särskilt tydligt när det kommer till matkulturen, då många av de typiska maträtterna i Egypten egentligen har sitt ursprung i länder såsom Turkiet och Grekland. Det går även att se ganska tydliga spår av både det persiska och det libanesiska köket.

Stor påverkan från andra kulturer

Som en följd av den islamiska kulturen i landet är det väldigt vanligt att det kan vara svårt att hitta mat lagad på griskött, det är endast en väldigt liten del av befolkningen som inte är muslimer (ca. 10 %) och som därför äter griskött. Istället är maträtter gjorda på linser och bönor väldigt vanligt förekommande. Som ett exempel finns maträtten Fuul som består av kokta och mosade favabönor som vanligtvis kombineras med shammy, som är ett egyptiskt bröd som påminner om pitabröd. En annan snabbmatsrätt är Koshary, som består av pasta, ris och bönor med lök och en tomatsås. Men den främsta och kändaste varianten av snabbmat är ändå Shawarma, vilket är grillat kött eller kyckling och är jämförbart med kebab och gyros. När det kommer till förrätter och smårätter är mezze den mest kända, vilket har sitt ursprung i Grekland. Den består av ett antal olika rätter såsom t.ex. kibda firekh (kycklinglever), kålbladsdolmar, hummis, mahshi (en grönsaksblandning), osv..

Bild på mezze i Kairo

Andra välkända saker du kan stoppa i dig under ett besök i Kairo är de friterade falafelbollarna av bönor och aubergine (taamiya) eller Kofta, som är en grillad köttfärs av lamm eller nötkött. En trevlig efterrätt är mahallabeya, som är en mjölkpudding med kokos och nötter. En annan sak man ofta stöter på i Egypten är deras något speciella dipsåser, framför allt tahina som är en dipsås med sesamfrön, men även babaganough som är en dipsås med mosade auberginer - mycket smaskig!

Egyptisk dryckeskultur är fantastisk

En av de vanligaste dryckerna i Egypten är ahwashai, som betyder te, som oftast serveras tillsammans med myntablad och mycket socker. Den islamiska kulturen innefattar även återhållsamhet när det gäller alkohol, därför är det väldigt ovanligt att den inhemska befolkningen dricker alkohol och som en följd av detta är det inte heller räknat till någon av de typiska dryckerna i Egypten. Dock serveras alkohol på de flesta restauranger, så det är inte så att det inte går att få tag på, men eftersom alkoholen i regel är importerad brukar priset vara ganska högt.

När det kommer till dryck är så får man bara inte missa Egyptens nationaldryck, som är ett hibiskuste med socker som kan serveras både varmt och kallt, det kallas karkadé. Det finns även ett slags tjockt kaffe som ofta smaksätts med kardemumma som är riktigt gott för den som gillar kaffe, qahwa kallas det.

Relaterade artiklar om Kairo

Sevärdheter i Kairo

CitadelletEgyptiska MuseetOperahusetPyramiderna i GizaSfinxen i Giza

Andra läsvärda artiklar

Att göra Klimat och väder Turistinfo Fakta Egyptens historia