Resmål/Kairo /Att göra /Shopping i Kairo

Shopping i Kairo

De främsta shoppingställena utöver hela Egypten är de stora basarerna (marknader), där man kan shoppa i stort sett allting. Den största basaren i Kairo heter Khan al-Khalili, och några av de vanligaste varorna man kan hitta där är klassiskt egyptiskt och arabiskt hantverk i form av t.ex. mässingskannor och kopparprodukter, men även vattenpipor, kryddor, kläder, tyger, smycket och andra souvenirer går att finna. Känner man sig manad går det faktiskt även till och med att handla kameler på Khan al-Khalili!

Prutandet är något av en livsstil

Det största nöjet med att shoppa i Kairo i allmänhet, och i Egypten i synnerhet, är att det i princip alltid går att förhandla om priset. Här är det nämligen helt naturligt att pruta, och faktiskt nästan lite underligt och oförskämt om man inte försöker göra det. Så stå gärna på dig när det börjar bli dags att pruta, även om det är en helt främmande eller ovan miljö. Annars finns faktiskt risken att du får betala åtminstone det dubbla, eller till och med 3-4 gånger mer, än vad varan egentligen är värd. Framför allt gäller detta på basarerna.

Ett annat tips är att inte visa allt för stor entusiasm över en produkt man skulle vilja köpa, utan att höra sig för om priset hos andra försäljare innan man börjar fatta ett beslut. Prutning gäller som sagt inte bara på marknaderna, utan i stort sett överallt, detta inkluderar konstigt nog även: priset på hotellrum, när du växlar pengar, vid taxiresor och till och med i affärer där varorna kanske redan är märkta med en prislapp.

Basar i Kairo

Basar i Kairo

Några unika saker att köpa i Kairo

Alabaster

Alabaster påminner om marmor och hittas ofta i form av glansiga skålar, vaser och ljuslyktor, både fabriksgjorda och handgjorda. Alabaster bryts i Luxor.

Papyrus

Det att framställa papper av papyrusgräs är en kunskap som är uråldrig men som fortfarande lever kvar i Egypten. På papyrusen målas sedan hieroglyfer och gudabilder som är typiska för landet. Det finns till och med speciella papyrusinstitut där man kan köpa papyrus.

Guld och silver

Guldsmycken säljs enligt det grampris som styrs av världsmarknaden, men priset baseras även på hur pass välarbetat smycket är. Vanligast på den egyptiska guldmarknaden är smycken som är gjorda i 14 karats guld, vilka betecknas genom siffran 585. Även silver är prisvärt i Egypten, den vanligaste formen har stämpeln 925. Kolla här för dagsaktuellt guldpris i kronor och silverpris i kronor.

Vattenpipor

I landet finns en särskild tradition kring Shisha, som vattenpipor med aromtobak kallas, som härstammar från Turkiet men som spreds till Egypten under 1800-talet.

Mattor

I Egypten finns orientaliska mattor bestående av ull eller silke i alla möjliga former. De finaste är de som är handgjorda i silke, vilka kan betraktas som konstverk, därför bör man även vara beredd på att betala en del för dem ifall man skulle vilja köpa på sig någon. Men om du är ute efter en matta så passa i så fall på här, för hemma är samma mattor mycket dyrare.

Relaterade artiklar om Kairo

Sevärdheter i Kairo

CitadelletEgyptiska MuseetOperahusetPyramiderna i GizaSfinxen i Giza

Andra läsvärda artiklar

Att göra Klimat och väder Turistinfo Fakta Egyptens historia