Storstaden Valencia

Valencia är en storstad som ligger vid Spaniens östkust. Det är en sjudande stad, med ett väldigt hastigt kulturliv och en mycket spännande arkitektur. I Spanien är staden känd för sitt just häftiga uteliv och sin goda mat, och då inte minst den fantastiskt populära Paellan som är något alldeles speciellt i Valencia.

Calatravaarkitekturen dominerar

Kulturen i Valencia är starkt påverkat av den moriska tiden, det vill säga den tid då det spanska området styrdes av muslimer. Vilket var under 700–1400-talet, och den katolska tiden som därefter följde. Men en hel del byggnader är även av postmodern stil. Den kända valensiska arkitekten Santiago Calatrava har under 1900-talet låtits sätta sin prägel på Valencia. Calatravabron över floden Turia var ett av de första verken från honom som kom att byggas i staden. Efter bron har sedan många andra Calatravabyggnader blivit uppförda, bland annat Ciutat de les Arts i les Ciències, vilket är ett stort komplex som rymmer ett antal futuristiska byggnader, ett planetarium samt flera parker och museer. Området ligger utmed Valencias gamla flodbädd.

Futuristisk arkitektur i Valencia

Inte bara futuristisk arkitektur

Förutom denna futuristiska del finns även mycket annat intressant att upptäcka i Valencia. El Migueletekatedralen är en spännande byggnad som är byggd med hjälp av olika stilar. Katedralen tronar stolt mitt i Valencia. Vid torget Plaza del Mercado finns även den vackra kyrkan Santos Juanes, som går i barock stil, samt den Centrala Marknaden som återigen går i modern stil. I Centrala Marknaden pågår dagligen en färgrik, doftrik och spännande marknad med all möjlig klassisk spansk mat. Här finns apelsiner som är frodigt orangea, lufttorkad skinka i mängder, härliga rödviner och berg av solmogna tomater. En bit bort ligger det fortliknande Torres des Serranos, vilket är en port som anses vara den största av gotiskt snitt i hela Europa.

Valencias många museer

Det finns även många intressanta museer att besöka i Valencia. Museo de Bellas Artes San Pio V ligger i ett vackert barockpalats, och inhyser en av de finaste konstsamlingarna som Spanien har att erbjuda. Museo Nacional de Ceramica Gonzalez Marti ligger i ett gammalt 1400-talspalats, och visar upp en fantastisk samling av olika keramikföremål. Jardin Botanico är kanske i första hand inte ett museum, men då det grundades år 1567 som ett forskningscentrum i botanik, visar den upp en mycket intressant botanisk historia i form av gamla föremål, tillsammans med fantastiska växter så klart.

Valencias matkultur

Matkulturen i Valencia är mycket smakrik och intressant, men även färgrik. Det finns ett flertal specialiteter, varav paellan kanske är den som är den mest kända. Här äter man riktigt gott, och länge. Därefter går man gärna ut för att dricka på någon av alla de barer som Valencia har att erbjuda, och man vandrar gärna mellan dem. Utelivet på nätterna är väldigt livligt, inte bara under helgerna utan hela veckorna igenom. Här njuter man verkligen av livet och vad det har att erbjuda.

Vid hamnen ligger också ett par stränder för den som känner för att ta sig ett bad. De centrala delarna av staden tar man sig lätt runt i till fots, och i varje kvarter finns många smultronställen att upptäcka. Till stranden kan man lätt ta sig med hjälp av buss eller spårvagn.

Tidszon och tidsskillnad Valencia

Om du undrar vad klockan är i Valencia eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Valencia, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Valencia, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Valencia.

Karta och hotell i Valencia

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Valencia där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Valencia så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Valencia.

Artiklar om andra städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMadridMalaga

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien Spaniens klimat