Resmål/Spanien /Städer /Barcelona

Jättestaden Barcelona

Utmed den katalanska kusten i nordöstra Spanien ligger spännande och livliga Barcelona. Till öster om staden ligger det inbjudande Medelhavet, och bakom staden tornar bergen upp sig.

Ciutat Vella är magnifikt

Barcelona i sig är uppdelad i tio olika stadsdelar. Dessa delar var en gång i tiden helt autonoma byar, men de smälte sedan ihop till storstaden Barcelona under 1800-talet. Barcelona är en stad som har en mycket rik historia, och här finns arkitektur som härstammar ända från 1300-talets gotiska tid till nutid. Den gotiska arkitekturen finner man främst i Ciutat Vella med sina trånga gränder. I Ciutat Vella finner man bland annat Stadshuset, Regeringspalatset och det gamla Skeppsvarvet.

Rakt igenom Ciutat Vella går även det kända stråket La Rambla, det går mellan den gamla hamnen och upp till Placa Catalunya. Men egentligen är det flera boulevarder som länkats samman. Här längs La Rambla händer det mesta, och det är en upplevelse i sig att bara gå längs denna gata. Det känns som att hela Barcelona trampar förbi. Men vakta plånboken! Det är tyvärr väldigt vanligt med ficktjuvar här. Två andra intressanta gator att flanera längs och upptäcka Barcelona på, är El Portal de l’Angel och La Placa Catalunya.

Gudís Sagrada Familia får inte missas

Det finns också en hel del intressant art nouveau-arkitektur (också kallad modernisme). Bland de mer kända byggnaderna är Casa Battló, Casa Milà och Parc Güell, som ritades av Gaudí, samt Hospital de Sant Pau och Palau de la Música Catalana som ritades av Domènech. Man får inte heller missa den extrema kyrkan Sagrada Familia, vilket är ett av Gudìs mästerverk men som aldrig avslutades. Än idag arbetar man faktiskt på den. Det pågår faktiskt en ny byggboom i Barcelona och allt eftersom tiden går finns det hela tiden mycket helt nytt att upptäcka.

Barcelona har många museer

Barcelona rymmer även ett par intressanta museer såsom Picassomuseet, Museu d’Història de la Ciutat och Museu Nacional d’Art de Catalunya. Det finns faktiskt över hela 60 museum i staden, så det finns en del att upptäcka i museiväg om man säger så. Skulle man tröttna på museum kan man sedan alltid njuta av den aktiva kulturen, till exempel rekommenderas att gå på en flamencoföreställning, eller besöka en flamencoklubb.

Gudís Sagrada Familia

Nattliv och långa sandstränder

Barcelona är även vida känt för sitt vilda nattliv. Det finns i princip ett oändligt antal klubbar, barer och diskotek i staden. Om man letar efter en trevlig restaurang så är även det lätt att finna, då det myllrar av dem. Fiskrätter och annan inhemsk mat rekommenderas varmt.

Precis i närheten av staden finns också flera långa sandstränder. De längsta är San Sebastià och Barceloneta. De är de äldsta sandstränderna och fortfarande faktiskt även de mest populära. Tack vare OS år 1992 gjorde man i ordning ytterligare ett antal stränder utmed Barcelonas kust, så det finns en del till att välja på också. Vid en stad som Barcelona där solen nästan alltid skiner är strandlivet en riktigt huvudsyssla för många semesterfirare.

I Barcelona är den katalanska kulturen framträdande och i allra högsta grad levande. Man tar sig runt Barcelona enklast med tunnelbana, buss och spårvagn. Om man flanerar i staden gör man bäst i att hålla ordning på vart man är, i alla fall nattetid, då det är väldigt lätt att gå vilse.

Tidszon och tidsskillnad Barcelona

Om du undrar vad klockan är i Barcelona eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Barcelona, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Barcelona, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Barcelona.

Karta och hotell i Barcelona

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Barcelona där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Barcelona så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Barcelona.

Artiklar om andra städer i Spanien

AlicanteMadridMalagaValencia

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien Spaniens klimat