Resmål/Spanien/Mat i Spanien

Mat i Spanien

Spanjorerna har en mycket stolt mattradition. För de flesta turister kanske förknippar man ofta den spanska maten med tapas, paella och drycken sangria. Sangria har i princip blivit landets nationaldryck, förutom det mycket viktiga måltidsvinet då - varav Riojan är bland de bästa. Den berömda Sherryn (Jerez) från Andalusien är också en typisk spansk dryck.

I Spanien finns det gott om både färska och fräscha råvaror, som man kan ta till i matlagningen och som verkligen präglar det spanska köket. Här behöver man inte ta till långkok eller såser för att piffa till råvarorna, utan man nyttjar de redan fantastiska smakupplevelser som finns direkt i råvarorna.

Om man vill uppleva en riktigt god spansk måltid skall man leta reda på en traditionell lokal restaurang. På semesterorterna finns det oftast många kök som har en mer internationell atmosfär, men om man vill njuta av maten på spanskt vis bör man ta sig tid att finna en riktigt trevlig lokal taverna.

Många kulturer har påverkat spansk mat

Liksom på många andra ställen runt medelhavet har olivoljan en väldigt central roll i matlagningen, och Spanien är mycket känt för sin fina olivolja. Det kött som används i Spanien är ofta lamm, fläsk och kalv. En annan viktig ingrediens är vitlök, vilket är ett arv från rommartiden. Även drycken vin härstammar faktiskt från det romerska imperiets dagar.

Den spanska maten har faktiskt anor från många olika kulturer, detta på grund av de olika folkslag som har styrt det spanska området under historien. Morerna, med sin muslimska kultur, introducerade bland annat exotiska smaker såsom saffran, citron, mandel, kummin, svartpeppar och muskot. Och från Kina har man faktiskt, hur tokigt det än låter, importerat apelsinerna. Och själva tog man med sig potatis, tomater, paprika och majs från besöken på andra sidan världshavet, Amerika.

Mycket fisk och skaldjur längs kusterna

Utmed kusterna innehåller maten mycket fisk och skaldjur. Det är även här, i norra Spanien, som paellan skapades. Den finns dock i flera olika varianter beroende på var man är. I södra Spanien är det till exempel populärt med det friterade Pescaíto frito.

Tapas kommer ursprungligen från Andalusien, som ligger i den södra delen av Spanien. Egentligen betyder ordet tapas "lock", och användes från början som tilltugg, dvs. smårätter, som man åt till drinken. Numera har det dock blivit ett sätt att äta sin huvudmåltid, man beställer in många smårätter som man helt enkelt äter gott under lång tid. Om man vill ha en större mängd tapas beställer man en un racion.

Spansk tapas

Mycket variernade matkultur i hela landet

Oavsett var man är i Spanien finns många lokala varianter av de olika typsikt spanska rätterna. De olika tapas som erbjuds skiljer till exempel sig markant åt från område till område, och även från restaurang till restaurang inom de olika områdena. Man får betänka att varje område i Spanien har sin egen kultur, med sina helt egna maträtter, ofta uppbyggda enligt de råvaror som passar att odla i just det området.

Artiklar om städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMadridMalagaValencia

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Spaniens klimat