Resmål/Spanien/Klimatet i Spanien

Klimatet i Spanien

Spanien är ett stort och mycket brett land, som vetter mot berg i norr och hav i öster och söder, i väster vetter det mot grannlandet Portugal. I söder möter Spanien både Atlanten och Medelhavet, dessa olika områden har därför något skiftande klimat till följd av de två olika haven.

Våren och hösten är fantastisk

Våren och hösten är generellt sett en mycket fantastisk tid att resa till Spanien på, oavsett vilken del av landet man väljer att resa till. Då är det dessutom relativt lugnt på badorterna, vilket gör att man får mer utrymme att njuta än under de värsta högsäsongerna.

Den tempererade zonen

Spanien ligger generellt sett i den så kallade tempererade zonen. I inlandet, i spaniens högland där bl.a. staden Madrid är belägen, blir det riktigt varmt och soligt på sommaren. Det kan även vara lite väl varmt att ta sig till Madrid just under högsäsong. Det är faktiskt nästan ökenliknande vissa dagar. Under vintern kan det dock bli riktigt kallt, och det är även molnigare under denna period av året. Medeltemperaturen ligger runt nollstrecket under vintern. Den bästa tiden att åka till Madrid är under våren och hösten, vilka båda är svala och ljuvliga och bjuder på fint väder.

Kustzonerna mot Atlanten och Medelhavet

Spaniens atlantkust

Den lilla bit av landet som ligger vid Atlanten påverkas av den kalla Atlanten, och här är det något svalare under sommaren. Medeltemperaturen ligger mellan 20-22 grader. Under vintern är vädret svalt men ändå behagligt. Här kan det komma mycket nederbörd under året. Vattnet i Atlanten är också svalare än vattnet i Medelhavet. Vågorna är även högre.

Spaniens medelhavskust

I Aragonien, Andalusien och utmed kusterna i öster råder medelhavsklimat, med inte fullt så stora skillnader som i inlandet. Somrarna är mycket varma, men ändå något svalare än i inlandet. Den varmaste perioden är mellan juli och augusti, då vädret kan bli mycket hett. Utmed kusten är dessutom vintrarna mycket svalare, och medeltemperaturen håller sig runt 13 grader. Det regnar dock ganska mycket under vinterhalvåret. Den som åker till Spanska kusten under sommaren bör ställa in sig på en riktig sol- och badsemester. Malaga är en mycket populär destination.

Artiklar om städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMadridMalagaValencia

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien