Spaniens huvudstad Madrid

Madrid är Spaniens huvudstad och ligger i princip mitt i Spanien, utmed floden Manzanares. Den som åker till Madrid gör det oftast för att känna av storstadens puls. Det här är inte bara Spaniens huvudstad, utan i princip hela den spansktalande världens huvudstad. Och givetvis är det även Spaniens ekonomiska, historiska och kulturella centrum. Mitt i Madrid ligger torget Puerta del Sol, vilket är en historisk plats med gamla anor. Det är också en av de livligaste platserna i hela Madrid, det är nästan alltid smockat med folk. Huvudtorget är annars Plaza Mayor, och det är här många anser att man hittar Spaniens själ. Här kan man sitta i timmar och njuta på något café medan man ser hela Madrid passera förbi.

Många sevärdheter och fina byggnader

Om man nu tröttnar på att sitta och njuta vid Plaza Mayor, så finns ändå så klart hur mycket som helst att upptäcka i den spanska huvudstaden. Den stora Avenyn Gran Via är den största och mest hektiska gatan, och erbjuder väldigt trevlig shopping och grymma restauranger. En annan stor aveny är Paseo del Prado, den är hela 65 meter bred och här hittar man bland annat konstmuseet Museo del Prado.

Palacio Royal, det Kungliga Slottet, är en mycket vacker byggnad och även det officiella kungahemmet. Det omges av en slående vacker slottspark, kallad Jardines del Sabatini. Madrids stora katedral, Catedral de la Almudena, ligger mittemot vackra Palaco Real och båda är väl värda ett besök. Fantastiskt vackra Palacio de Cristal och Retiro är också någonting man inte får missa. I övrigt är Madrid som stad även proppad av fantastiska museer, främst konstmuseer som till exempel Museo Thyssen-Bornemisza och Centro Cultural Reina Sofia.

Häftiga Madrid med sin arkitektur

Tjurfäktningen ger många känslor

Madrid är berömt för sina tjurfäktningar, tyvärr skulle många vilja säga. Den stora tjurfäktningsarenan som är den mest kända ligger strax söder om Madrid, och heter Las Ventas. Det är den största tjurfäktningsarenam i Spanien och invigdes år 1931. Arkitekturen går i spansk-arabisk stil, den är mycket vacker att titta på som den är. Vid arenan hittar man även ett tjurfäktningsmuseum som visar upp hur tjurfäktningsutrustningen har sett ut genom historien. Tjurfäktningen anses av många vara ett exempel på enormt djurplågeri, och man bör fundera noga innan bestämmer sig för att främja företeelsen med ett besök.

Mycket att se även utanför Madrid

Om man vill bege sig på utflykt utanför staden kan ett besök vid Alcalá de Henares rekommenderas, det är en gammal stad som ligger i närheten av Madrid. Här finns mängder med fantastiska byggnader och en pittoresk atmosfär som är en fröjd att uppleva, och inte minst är det även platsen för Cervantes födelse. Man kan även besöka Aranjuez och Manzanares el Real, två städer i närheten av Madrid som har en mycket intressant historia.

Utelivet i Madrid är mycket livligt, precis som i de flesta andra spanska städer. Madrid skulle man kunna säga per definition är en stad som aldrig sover. Gatorna myllrar i princip alltid av folk, dygnet runt. Det är alltid lätt att hitta en passande restaurang, en mysig bar, eller ett häftigt flamencoställe. Det dansas i princip dygnet runt. Och här går man även från restaurang till restaurang, från pub till pub och minglar och äter tapas i små omgångar.

Man tar sig lätt runt i Madrid med hjälp av buss och tunnelbana.

Tidszon och tidsskillnad Madrid

Om du undrar vad klockan är i Madrid eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Madrid, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Madrid, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Madrid.

Karta och hotell i Madrid

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Madrid där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Madrid så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Madrid.

Artiklar om andra städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMalagaValencia

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien Spaniens klimat