Resmål/Spanien /Öar /Lanzarote

Lanzarote, en av Kanarieöarna

Lanzarote är en av de mycket välkända Kanarieöarna, och även den som har varit bebodd allra längst. Ön har ett mycket rikt kulturliv, och en fantastisk natur. Vissa stränder är vita som snö, medan andra är svarta som natten. Vissa vetter mot ett oroligt hav, andra mot lugnare bukter.

På Lanzarote har man lagt mycket energi på att bevara det kulturella och historiska arvet. The Vésar Manrique Foundation är öns kulturcentrum, vilket har fått sitt namn från den kände konstnären med samma namn, som har sitt ursprung i Lanzarote. Här finns fantastiska konstverk att beskåda, bl.a. av Miró och Picasso.

Verkligen något för naturintresserade

Huvudorten på ön heter Arrecife, och här bor lite mer än hälften av öns invånare. Här finns riktigt bra möjligheter till shopping, trevliga restauranger och spanska tavernor. Den gamla huvudstaden Teguise fungerar idag som kultur- och turisthuvudstad, och ligger belägen nästan mitt på ön. Här finns en mycket rik historia med intressanta palats, byggnader och torg från olika tidsepoker. Här myllrar också affärslivet, och bazaarerna är många. På söndagsmorgnar förvandlas hela staden till en enda stor marknad. Det här är verkligen en stad för den kulturellt intresserade.

För den som tycker om att upptäcka naturen är Lanzarote även en härlig ö att besöka. Nationalparken Timanfaya är ett vackert område, det utgörs av ett vulkanlandskap där man kan se mssvis med intressanta växter, lavor och fantastiska vyer. Här har människan inte satt några spår, och parken är också ett intressant område där det bedrivs mycket forskning.

Vackra Lanzarote

Många grottor och vulkaniska skapelser

Man kan också besöka Jameos Del Agua, vilket är ett antal grottor på norra Lanzarote. Somliga grottor har kollapsat, och istället bildat fantastiska trädgårdar och pooler. Här hittar man också en del underliga djur som är ovanliga på andra platser. Andra vulkaniska grottor hittar man i La Cueva de los Verdes, so mligger på norra Lanzarote. Här har vulkanen Monte Coronas härjningar skapat ett fullkomligt magiskt landskap. Grottorna har också en intressant historia, där de har använts gömställe av förföljda.

El Golfo är en naturlig amfiteater som har skapats av vulkaner, och här finns många naturfenomen att imponeras över. I den lilla byn vid lagunen finns flera restauranger med fantastiska vyer ut över havet. För en riktigt trevlig utsikt över Lanzarote skall man bege sig till Mirador del Rio, vilket är en byggnad som designats av Manrique. Manrique ligger också bakom Jardín de Cactus, en stor trädgård som är fylld med kaktusar.

Härligt restaurang- och nöjesliv

Överallt på Lanzarote finns spanska tavernor och restauranger, barer och fik. Spanjorerna tycker som många förstått om att festa, och Lanzarote är inget undantag från detta. Puerto del Carmen har med tiden blivit ett centrum för det pulserande nattlivet, liksom Costa Teguise utmed Avenidas Islas Canarias. Även Jose Antonio St. i Arrecife är ett hett område.

För att ta sig runt på Lanzarote kan man antingen hyra en egen bil eller åka med de lokala bussarna. Om man vill åka över till någon annan Kanarieö så kan man välja mellan båt eller flyg.

Karta och hotell på Lanzarote

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Lanzarote där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Lanzarote så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Lanzarote.

Artiklar om städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMadridMalagaValencia

Artiklar om andra öar i Spanien

IbizaTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien Spaniens klimat