Resmål/Italien/Vatikanstaten i Rom

Besök Rom, Vatikanstaten och Vatikanmuséet

Självständiga Vatikanstaten ligger i centrala Rom och det är den minsta staten i Europa, både när det kommer till område och invånare. Den totala ytan är på 0,44 km² och där bor cirka 1000 personer. Vatikanstaten förklarades självständigt från Italien den 11 februari 1920 genom undertecknandet av Lateranfördraget mellan Mussolini och påven Pius XI och Mussolini.

Vatikanstaten styrs av påven och är centrum för auktoritet över den romersk-katolska kyrkan. Påven bor i Vatikanstaten i det Apostoliska palatset, Palazzo Apostolico, som även kallas för Vatikanpalatset, Palazzi Vaticani.

För den historieintresserade finns det otroligt mycket att se i Vatikanstaten trots den lilla storleken. Hit kommer både turister och religiösa människor som vill vallfärda till kristendomens högborg och den fantastiska kulturskatten som visas upp på Vatikanmuséet.

En gudomlig upplevelse på det Sixtinska kapellet

Inget besök till Vatikanstaten är komplett om du inte besöker det Sixtinska kapellet. Många besöker Vatikanmuséet endast för att se de fantastiska freskernas målades av ingen annan än Michelangelo. Sixtinska kapellet är en av de mest besökta turistattraktionerna i världen och de flesta borde försöka se detta underverk minst en gång i livet. Du kan inte köpa separata Sistine Chapelbiljetter, utan du köper en biljett till alla museum samtidigt.

Vatikanmuséet är ett stort museikomplex

Vatikanmuséet består av flera olika gallerier, trädgårdar, kapell och Rafaelrummen. Det är ett enormt museum som innehåller världens mest berömda konstskatter. Totalt består komplexet av ett tjugotal museum där du kan se konst som sträcker sig över 800 år. Konstverk från berömda konstnärer som Fra Angelico, Giotto, Raphael, Leonardo da Vinci, Melozzo da Forlì, Caravaggio och Titian finns på muséet..

Påven Julius II grundade Vatikanmuseét genom att etablera kollektionen med klassiska skulpturer i den åttakantiga innergården. Påve Clement XIV och påve Pius VI beställde konstruktionen av det första museet som strukturerade utställningen av konstverk för allmänheten under den senare delen av 1700-talet. Delen kallas idag för Pius-Clementine Museum.

Andra viktiga byggnader här är det Egyptiska museet och det Etruskiska museet. Det Egyptiska museet har konstverk från det egyptiska riket fördelade över nio rum som är placerade runt en så kallad halvcykel. Det Etruskiska museet innehåller artefakter från arkeologiska platser i Etrurien, en region som omfattar moderna Toscana, Lazio och Umbrien.

Bild på en folksamling i spiraltrappan i Vatikanmuséet.

Spiraltrappan i Vatikanmuséet

© User:Colin / Wikimedia Commons

Om du är intresserad av klassiska skulpturer måste du besöka museet för klassiska antikviteter, Pio-Clementine-museum, Braccio Nuovo Galleri, Museo Chiaramonti och Gregorian Profane Museum. Där kan du statyer, skulpturgrupper, reliefer, urnor, friser och mosaik.

En favorit bland alla som besöker Vatikanmuséet är Bramantetrappan som är spiralformad. Den har två delar, en är byggd under 1500-talet och den moderna delen som speglar den byggdes till under 1900-talet. Alla tak i Vatikanmuseet är otroligt dekorerade med underbar mosaik. Vatikanmuséet är själva essensen av romersk, barock och renessansarktiektur.

Försök att gå så tidigt som möjligt

Det är alltid mycket folk på Vatikanmuséet och även om det går att köpa biljetter i dörren så rekommenderas det inte. Köerna brukar sträcka sig otroligt långt och börjar formas redan klockan 7.30 på morgonen. Det är dock en bra idé att vara på plats så tidigt som möjligt och med en förköpt biljett som gör att du slipper köa lika mycket. Om du inte kan vara där på morgonen så är det bäst att gå på eftermiddagen, men tänk på att allt stänger klockan 18.

Det kan vara en bra idé att gå med en guide

Det är fantastiskt att gå ensam på Vatikanmuséet och uppskatta konstföremålens skönhet och detaljrikedom, men det finns en risk för att du missar saker om du inte har en kunnig guide med dig. Du kan boka en guidad tur om du vill, men det går även att välja en mp3-guide om du hellre vill det. Boka gärna en guidad tur genom Hello Tickets så slipper du även stå i köerna på muséet.

Ta gott om tid på dig

Det tar minst tre timmar totalt att besöka Vatikanmuséet med över sju kilometer konstgallerier. Se till att du har tillräckligt med tid på dig för att se det du vill och planera gärna ditt besök genom att se på en karta över området. Då vet du vilka områden du vill spendera mer tid i. Det rekommenderas att du avsätter en heldag för ditt besök.

Viktigt att tänka på klädkoden

Du får inte ha på dig avslöjande kläder som korta kjolar, klänningar och shorts. Axlarna måste vara täckta, så ta gärna en sjal med dig om du går i sommarkläder. Det är okej att ha sandaler, men inte flip-flops. Ha inte hatt på dig när du går in i byggnaderna.

Artiklar om städer i Italien

FlorensMilanoPalermoPisaRomTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Shopping i Italien Italiens klimat