Smältdegeln Palermo

Siciliens huvudort nedanför Pellegrino

Palermo är Siciliens huvudort och ligger vackert beläget vid en bukt, med bergen Pellegrino som bakgrund. Palermo är en riktig italiensk smältdegel med influenser från kolinisation från greker, romare, bysantier, arabter, spanjorer och fler, genom tiderna. Kolonisatörerna har gjort avtryck i allt från maten till monumenten. Palermo är också en mycket levande stad, med många smultronställen som gömmer sig på dess myllrande bakgator.

Maten och kaffet är fantastiskt

Palermo har även en enastående gastronomisk tradition, och på de folkrika torgen säljs allt som en finsmakare kan tänka sig. Den mest kända marknaden är Vucciria, vilken startade redan under 1100-talet. Överallt i staden finns caféer att vila upp sig på med en kaffe. Och för att inte tala om alla restauranger det sedan finns att välja mellan, när hungern börjar krypa sig på.

Fler monument än man kan räkna

De fantastiska monumenten i Palermo vittnar om ett väldigt nobelt aristokratiskt förflutet. Quattro Canti markerar stadens mitt, och nära ligger även Piazza Pretoria, Piazza Cassa di Risparmio och La Martoranakyrkan, alla av dem vackra platser väl värda ett besök. Pourta Nuova är en vacker port, som byggdes 1583. Kyrkan San Giovanni degli Emeriti byggdes 1148, och har arabiska influenser. Palazzo dei Normanni är ett otroligt vackert palats, som innefattar många olika byggstilar. Capella Palatina och Chiesa del Gesù är två helt otroliga byggnader vars interiör är enormt imponerande. Det finns så klart många, många fler, men för att nämna ännu en sevärdhet som man verkligen inte bör missa, så är Palermokatedralen ett måste med sin fantastiska arkitektur.

Palermo är verkligen en upplevelse

Museer som slår en med häpnad

Palermo är även känt för sina fina museer, och många palats och slott som inrymmer olika typer av visningar. Ett av de underligare museerna i Palermo är det mycket intressanta Capucinkatakomberna, där det finns flertalet mumier att beskåda. Dessa mumier består av munkar från 1500-talet, och mumierna har fortfarande alla sina kläder på sig. Museum Etnografico Piter visar den fascinerande sicilianska kulturen, och de gamla sicilianska traditionerna. Museum Archeologico Regionale visar artefakter från etruskisk, romersk och hellenistisk tid, och räknas till ett av de bättre muséerna i hela Italien. Man kan också få en guidad tur genom flera av de många spännande tunnlar som finns under stadens gator och byggnader.

Hoppa över hyrbilen, ta bussen

Staden är fullkomligen ett myller av gator, torg och vackra byggnader. Det är inte alltid lätt att ta sig fram med bil, eftersom trafiken kan bli ganska hetsig. Man tar sig lättast runt i staden med hjälp av buss, den är lite för stor för att man skall orka promenera runt. Med bussen kan man även ta sig ut till stranden där man kan få sig ett svalkande dopp.

Maffiaön Sicilien

Sicilien är en spännande, bergig och vacker ö, belägen söder om italienska fastlandet. Huvudstaden på Sicilien är Palermo, som ligger på Siciliens västra sida. Många olika folkslag har härskat här genom tiderna. Ön har historiskt sett haft en stor strategisk betydelse i Medelhavet. Först ut var grekerna, sedan romarna, araberna, fenicierna, och till slut då..maffian. Den maffia som man säger regerar idag kallas Cosa Nostra. Många sevärdheter vittnar om de olika härskarna, och man kan till och med få guidade turer som berättar mer om maffian.

Semesterorterna är dragplåster

Men det finns så klart även många andra skäl att besöka Sicilien. Här finns havet och dess njutning, och ett fantastiskt gastronomiskt kunnande som glädjer vilken finsmakare som helst. Här finns också den vackra naturen, och ett oerhört vänligt folk. Taormina är den mest populära turistorten, och ligger så vackert belägen på sin klippa med den perfekta utsikten över havet. Det är framför allt miljön som lockar, och nedanför de branta klipporna ligger stranden och havet.

Giardini-Naxos är en annan semesterort lokaliserad vid havet, där tillgängligheten till stranden är om möjligt ännu bättre. På den västra sidan av ön ligger också den charmiga och populära badorten Cefalu. På Siciliens östra kust hittar vi Messina, som totalförstördes i en jordbävning och tsunami år 1908 men idag är återuppbyggd. Idag är Messina en viktig hamnstad.

Fantastisk badstrand på Sicilien

Sicilien bjuder in till utflykter

Om man åker på utflykt på Sicilien får man verkligen inte missa Agrigento, med den vackra Tempeldalen. Man måste också se den vackra och lite farliga Etna, den stora vulkanen som tronar likt en hotfull gudinna över det sicilianska folket. Etna ligger på öns östra sida, och är fortfarande aktiv med ett utbrott så sent som 2018.

Det kan även vara värt att besöka Concordtemplet i Agrigento, San Domenicoklostret nära Messina, Grekiska Teatern i Syracusa och Casale Armerina, vilken en fantastisk romansk villa med unik mosaik. Det är lättast att ta sig runt ön med hjälp av lokalbussar, men det går även att åka tåg mellan Messina, Palermo och Syracusa. Det är också väldigt värt det att besöka de små öarna precis utanför Sicilien, det finns flera färjor man kan ta.

Tidszon och tidsskillnad Palermo

Om du undrar vad klockan är i Palermo eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Palermo, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Palermo, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Palermo.

Karta och hotell i Palermo

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Palermo där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Palermo så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Palermo.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPisaRomTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom