Pisa med tornet

Staden Pisa ligger vackert belägen i det enormt natursköna området Toscana, i mitten av Italien. Pisa är idag en universitetsort, och detta präglar även det livliga och gemytliga stadslivet i Pisa. Men det är det lutande tornet i Pisa som har gjort staden världskänd. Det finns dock mycket annat att upptäcka än det gamla lutande tornet, även om man så klart inte får missa det när man är på besök.

Det lutande tornet i Pisa

Det lutande tornet i Pisa byggdes under en period på tvåhundra år, från år 1173. Men ändå lutar det, och tippar även alltmer med tiden pga. den mjuka marken det är byggt på. Piazza Del Duomo som inkluderar det lutande tornet i Pisa, tillsammans med katedralen, kyrkogården och dopkapellet finns faktiskt med på UNESCO:s världsarvslista. En annan berömdhet är Galileo Galilei (1564-1642) som kom från Pisa, mannen som spelade en stor roll för den vetenskapliga revolutionen.

Två gator att hålla koll på

Campo dei Miracoli är en huvudgata i Pisa när det gäller sevärdheter, butiker, restauranger och caféer. Här hittar man, utöver Piazza Del Duomo, även den stora kupolem Baptistry från 1152 och byggnaden Campo Santo, med sina romerska skulpturer. Det finns också mängder med intressant konst, och konstmuseerna Museo del Opera del Duomo och Museo delle Sinopie och mycket spännande att upptäcka. Kritvita Cathedral di San Zeno är en av de vackraste byggnaderna i staden och bör inte missas.

Det lutande tornet i Pisa

Borgo Stratto är en trevlig shoppinggata nära Piazza Del Duomo. Man bör dock passa sig för att äta runt Piazza Del Duomo, då det kan vara något av en turistfälla. Man bör hellre bege sig till de centrala delarna av staden, där finns det många fina restauranger och enkla italienska trattorior att vraka mellan, bland annat runt torget Piazza delle Vattovaglie och Via San Martino. Runt flodbankerna rör sig väldigt många människor kvällstid, och här är det perfekt att sitta och äta eller ta sig något att kallt att dricka och bara njuta av folkvimlet.

Kulturen och vinet står högt i kurs

Det finns även ett rikt kulturliv i Pisa, med centrum i Teatro Verdi som har åtskilliga teatrar, och där det sker konserter och föreställningar under hela året. För att få en känsla av naturen kan man annars bege sig till Parco Naturale di Migliarino, vilket är en enorm park i stadens närhet. Eller så åker man helt enkelt ut på den toskanska landsbygden, där kan vi loova att det finns mycket att upptäcka.

De vackra vingårdarna runt Pisa är verkligen inbjudande, och det är tur att det finns vinprovningsresor till de små pittoreska byarna runt om i Toscana. Cinque Terre är fem små byar som verkligen rekommenderas, de finns till och med med på UNESCOS världsarvslista och här är landskapet helt fantastiskt.

Man tar sig lättast runt i Pisa med bussar eller till fots, och de flesta sevärdheter finns inom en halvtimmes gångväg mellan varandra.

Tidszon och tidsskillnad Pisa

Om du undrar vad klockan är i Pisa eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Pisa, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Pisa, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Pisa.

Karta och hotell i Pisa

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Pisa där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Pisa så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Pisa.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPalermoRomTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom