Rom, Italiens huvudstad

Rom är verkligen huvudstaden med stort H, den håller fortfarande ställningarna som världens centrum - eller i alla fall Italiens centrum. Och visst är det någonting speciellt med Rom, västerlandets och Europas ursprung - och man känner det verkligen i hela staden. Att kliva runt längs Roms historiska gator känns ända in i benmärgen, och det är svårt att inte svepas med i känslan.

En gång världens centrum

Rom är byggt på sju kullar, och staden har faktiskt ett bestämt födelsedatum: den 21 april år 751 f.Kr. Rom var tidigare centret för det romerska imperiet, som höll i över tusen år. Det här är även platsen där de första kristna etablerade sin kyrka, vilket blev centrum för sin tro bara hundratalet år e.Kr. Rom var även ett enormt kultur- och religionscentrum från 1400-talet fram till 1800-talet. Överallt finns minnen kvar från dessa tidsepoker som har passerat. I Rom dör aldrig historien.

Ofantligt många sevärdheter finns att beskåda

Från romartiden tronar fortfarande det enorma Colosseum i centrum av staden, där alla gladiatorspel hölls. Till och med akvedukterna som levererade vattnet till romarna finns kvar än idag, liksom Aruelianusmuren, Konstantinbågen, Forum Romanum (där demokratin sägs ha fötts), Circus Maximus (som användes under tusen år till olika spel och förlustelser) och inte minst Pantheon - som har varit i bruk i två tusen år vid det här laget. För att bara nämna några antika sevärdheter i Rom.

Panorama över Colosseum i Rom

Vatikanstaten är en egen stat

Om den första kristna tiden i Rom vittnar bland annat katakomberna, som användes som begravningsplatser till de kristna under antiken. Av lite nyare snitt är hela Vatikanstaten, som är en egen stat i sig och den katolska påvens hemvist. Den magnifika Peterskyrkan i Vatikanstaten började byggas i början av 1500-talet, och tog faktiskt över 120 år att färdigställa. Här finns också det berömda Sixtinska kapellet, vilket är påvens egna kapell som uppfördes på 1470-talet. Det finns även fantastiska museum med en enorm samling konstverk. Hela Vatikanstaten är faktiskt ett väldigt fascinerande område, och det är verkligen rekommenderat att ta en dag till att uppleva detta!

Och det finns även mer

En annan sevärdhet som man inte får missa under ett besök i Rom är Spanska Trappan från 1700- talet. Spanska Trappan är en social mötesplats, och delen längst ned används ofta som en stor utomhusteater. Viktor Emanuel-templet är en annan sevärdhet från sent 1800-tal, som också är värd att titta närmare på och ligger vid Piazza Venecia. Många tycker dock att det inte är en särskilt vacker byggnad, det har därför i folkmun ibland kallats skrivmaskinen, eller bröllopstårtan. Desto mer populärt är det vackra palatset Palazzo Farnese. Men mest älskad av alla byggnader är kanske Fontana di Trevi, i alla fall för svenskar eftersom det var här Anita Ekberg gjorde sig känd som badnymf i fontänen.

När du är i Rom, gör som romarna gör: lev det ljuva livet! Ät god mat och njut av en underbar stad. Överallt i Rom finns caféer och bra restauranger, särskilt kring Piazza Navona, Trastevere och Piazza di Spagna. Men tänk på att det kan vara ganska dyrt. Om man orkar får man gärna försöka till fots, vilket gör att man kan upptäcka det lilla i det stora. Det är annars lätt att ta sig runt Rom med både tunnelbana och spårvagn.

Tidszon och tidsskillnad Rom

Om du undrar vad klockan är i Rom eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Rom, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Rom, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Rom.

Karta och hotell i Rom

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Rom där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Rom så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Rom.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPalermoPisaTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom