Hamnstaden Trieste

Trieste är en liten och mysig hamnstad i nordöstra Italien. Trots att Trieste är mycket italiensk till sin karaktär, har Trieste ändå många influenser från sin slaviska och germansk historia, och alla de folk som passerat genom denna gränsstad. Den germanska kulturen märks inte minst i de härliga wienska caféerna som finns runt om i staden. Här kan man njuta av god mat på genuina italienska trattorior, vacker arkitektur och en mycket kulturell historik. I den gamla delen av staden är gränderna trånga och antalet historiska byggnader många. Här har många kulturpersonligheter levt under åren och skrivit sina verk, även utländska sådana såsom till exempel RF Burton och James Joyce.

Enormt vacker historisk arkitektur

Trieste är framför allt känd för sin vackra historiska arkitektur, men även för och sina vackra plataner utmed huvudvägarna. En vacker men kort kanal förgyller stadsbilden, som kantas av San Antonio Nuovoskyrkan. Piazza Grande är ett storslaget torg beläget nere invid havet som man verkligen inte bör missa. Miramare-slottet är ett magnifikt slott som byggdes under slutet av 1850-talet, med en fantastisk trädgård med magnifika träd. Här finns också två vackra dammar med både svanar och lotusblommor.

Slottet San Gustino byggdes på en gammal slottsgrund på 1400-talet, och nästan tog hela tvåhundra år att färdigställa. Man kan se det genom att det är olika stilar på olika delar av slottet. San Gustino-slottet är öppet för allmänheten, och har bland mycket annat en mycket häftig och vacker vapensamling. San Gustinokatedralen i närheten är från början två stycken basilikor med anor från 800-talet, och ståtar med mycket vacker mosaik och ett enormt vackert rosettfönster.

Slottet Miramare

Arkeologiskt intresserade uppskattar Trieste

För den som är intresserad av arkeologi är Riccardobågen från år 33 f.Kr, Forensebasilikan från etthundratalet e.Kr och Palaeochristian-basilikan verkligen rekommenderade att besöka. Det finns även en gammal romersk teater daterad till år 33 f.Kr.

I området runt Trieste finns över 1 500 underjordiska grottor i olika storlekar, och många turister passar på att besöka åtminstone Grotta Gigante när de är i Trieste. Grotta Gigante är så pass stor att den skulle kunna rymma hela St Peterskyrkan. På sommaren är vädret i Trieste ofta solig och behagligt. Man åker spårvagn, buss och båt för att ta sig fram i Trieste, och kommunikationsnätet är mycket väl fungerande.

Karta och hotell i Trieste

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Trieste där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Trieste så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Trieste.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPalermoPisaRomTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom