Vackra Florens

Florens ligger i mitten av Italien, i Toscana. Staden grundades ursprungligen av Julius Caesar. Det Florens som man upptäcker idag är en renässansens huvudstad, som brukar räknas som humanismens vagga. Florens invånare har haft ett stort inflytande över vetenskaperna, konsten och arkitekturen. Det finns nästan inget vackrare än våren i Florens och den upplevelse den skänker, men hösten är nästan lika vacker den också. Dessa två årstider är de allra bästa när det gäller att besöka Florens, då det kan bli väl varmt på sommaren och lite för regnigt under vintern.

Storhetstiden har varit

Florens absoluta storhetstid var under 1400- och 1500-talen, och mycket arkitektur från den tiden finns faktiskt bevarad. Florens som stad har en väldigt speciell präge, mycket tack vare de annorlunda palatsen som finns i staden. Några av de främsta palatsen är Palazzo Vecchio, Bargello och Loggia dei Lanzi. De är fästningslika och mörka, men ändå väldigt ädla byggnader som fungerade som borgar för familjer under medeltiden.

Panorama över Florens i Toscana, Italien

Konstens världsliga centrum

Piazza del Duomo och kyrkan Duomo från 1200-talet ligger placerade mitt i staden. Det går flera broar över floden Arno, men den vackraste av dem alla är Ponte Vecchio. Ponte Vecchio går från konstmuseet Uffizierna till Palazzo Pitti, Uffizierna är ett av världens mest anrika och förnäma konstmuseum, och byggdes under 1560-talet. Här finns en enorm samling av ovärderliga verk till beskådan, det är ett museum som man bara inte får missa. Det kan dock vara timslånga köer för inträde hit, men om man bokar innan kan man få gå före kön.

Inte långt från Uffizierna finns ett mycket trevligt friluftsmuseum som heter Loggia della Signora, med ett antal mycket vackra skulpturer. Den fantastiska domkyrkan Santa Maria del Fiore finns också i närheten, en fantastisk och märklig byggnad som kan beskådas och avnjutas från såväl utsidan som insidan. En annan kyrka som man inte bör undvika att besöka är Santa Maria del Carmine. I Santa Maria del Carmine hittar man fresker som är gjorda av konstnären Masaccio, vilken är en föregångare till två andra tungviktare inom konsten, da Vinci och Michelangelo - som givetvis var florentinare de med. Det var förresten Dante, Donatello, Machiavelli, Brunelleschi, Galilei och Ghiberti också, bara för att nämna några..

Många utflyktsmål utanför staden

Utanför Florens finns också flera intressanta utflyktsmål. Man kan bland annat åka till Fiesole, och besöka de många sevärdheter från romarriket som finns bevarade där. Man kan också ta en tur till Villa Medici di Poggio a Caiano, vilken en gång ägd av familjen Medici som också bodde i Palazzo Vecchio en gång i tiden.

Fantastisk lantlig mat

Florens har genomgående bra restauranger och italienska trattorior att erbjuda. Den florentinska maten har en ganska lantlig touch, om man nu måste ge den en benämning. Man bör även besöka någon av de marknader som finns i staden, och man bör inte missa europas största livsmedelshall Mercato Cebtrak. Här kan man njuta av färger, smaker och äkta italiens kvalitet. Ett tips är att köpa en matsäck och sedan bege sig ut på utflykt, och glöm inte att köpa något gott lokalt vin till. Man kan ta bussen för att nå stadens olika sevärdheter, och glöm inte att citykärnan är delvis avstängd för biltrafik.

Karta och hotell i Florens

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Florens där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Florens så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Florens.

Artiklar om andra städer i Italien

PalermoPisaRomTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom