Se Venedig från gondolen

Venedig, även kallad Venezia, är en stad i nordöstra Italien som är byggd ute i en vacker bukt. Staden ligger på över hundra öar, och husen är byggda på träpålar av ek och alm som slagits har ner i jorden. Det är bokstavligt talat en stad på vatten. Venedig har haft en stor betydelse genom historien, bland annat under korstågen på 1200-talet och som affärs- och kulturcentrum under renässansen. Man kan fortfarande majestätisk arkitektur från dessa tider överallt i staden.

Venedig i sig är en sevärdhet

Det finns egentligen bara ett riktigt torg i hela Venedig, Marcusplatsen. Men det är desto mer känt och spännande, och här finner man den vackra Marcusbasilikan och Camapaniletornet, som är nästan hundra meter högt. Det finns även många andra intressanta byggnader. Det finns över fyrahundra broar och hundrafemtio kanaler i Venedig, vilket gör Venedig till den perfekta platsen att gå vilse i. Man skulle kunna säga att staden i sig är en enda stor sevärdhet.

Alla de små prången och gränderna lockar till utflykter, och även om man går vilse är staden liten nog att kan kan hitta tillbaka igen. Utmed Canal Grande finns många caféer, piazzas och kyrkor att upptäcka, och kan vara en bra utgångspunkt för fortsatta utflykter i staden. Många av sevärdheterna är samlade runt piazzan San Marco, som ligger utmed Canal Grande. De många intressanta byggnaderna från olika tidsepoker som finns runt San Marco inrymmer även en hel del museum och gallerier som inte bör missas.

Venedig med sina typiska gondoler

Många museum och kyrkobyggnader

Galleria dell’Accademia visar upp venetiansk konst, och venedigs Arkeologiska Museum innehåller grekiska och romerska skulpturer och finns i en av de vackraste renässansbyggnaderna i hela Venedig. Moderna Museet, Scuola Grande di San Rocco, med sina verk av Tinoretto, Museo della Communita’Ebraica som visar den italiensk-judiska historien och Collezione Peggy Guggenheim är andra väldigt intressanta museum väl värda ett besök.

Venedig är även proppat med vackra basilikor och kyrkor, och de är verkligen värda att titta närmare på. Förutom den kända St Marcusbasilikan är Chiesa di Santa Maria Gloriosa della Pieta, Basilica di S.Maria Gloriosa dei Frai, Basilica dei S. Giovanno et Paolo och Chiesa dei Carmini några intressanta kyrkor värda ett besök eller två.

Suckarnas bro får inte missas

Det finns även ett stort antal minnesvärda och vackra palats i Venedig, bland annat Palazzo Grassi, Fondaco dei Turchi, Palazzo Ducale, Palazzo Pisani, Palazzo Labia och Palazzo Soranza Piovene. Och en sevärdhet som man verkligen inte får missa är Suckarnas bro från 1500-talet. Här gick fångarna mellan fängelset och Dogepalatsets förhörsrum, och även om historien är tragisk är bron mycket vacker.

Riktigt häftigt nattliv

Nattlivet är ganska hektiskt i Venedig, och det finns ett antal klubbar, diskotek och barer att välja mellan. Det pågår även festivaler året runt, bland annat maskeradbaler och påskfestivaler. Bästa sättet att ta sig runt Venedig är till fots eller med gondoler, dock är de ganska dyra - men måste provas åtminstone en gång. Venedig är på de flesta håll helt bilfritt. Det är ganska dyrt både att bo och vara turist i Venedig.

Tidszon och tidsskillnad Venedig

Om du undrar vad klockan är i Venedig eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Venedig, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Venedig, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Venedig.

Karta och hotell i Venedig

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Venedig där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Venedig så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Venedig.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPalermoPisaRomTriesteTurin

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom