Resmål/Italien/Klimatet i Italien

Klimatet i Italien

Italien är ett avlångt land med flera olika klimatzoner, och påverkas av såväl hög- som lågland från norr till söder. Om man vill besöka de sydligare delarna och områdena utmed kusten, inklusive Toscana, är det i april till och med september som är de mest populära månaderna. Våren och höstarna är då extra behagliga. Om det istället är en stadsresa som lockar, då det kan bli lite väl varmt under somrarna.

Alpernas väder liknar den Svenska sommaren

Längst i norr råder ett inlandsklimat, eller kontinentalt klimat, som dessutom påverkas av de höga höjderna i Alperna. Här växlar klimatet starkt mellan de olika årstiderna. Somrarna är svala och ganska korta, och liknar den svenska sommaren. Somrarna här är faktiskt fantastiskt vackra, och ibland underskattas Alperna som semestermål på sommaren, i alla fall av nordiska resenärer. Vintrarna är genomgående ganska långa, snön ligger djup och det kan bli riktigt kallt.

Något tidigare vår än Sverige

Nere i området runt Turin råder också ett inlandsklimat, men vintrarna är mycket mildare och somrarna varmare. Det är nästan som skånskt väder i detta område. Våren är fantastisk här, liksom på många andra håll i Italien, och kommer lite tidigare än den svenska våren.

Bergsby i de italienska alperna

I kustområdena råder medelhavsklimat

Utmed kusterna råder genomgående ett behagligt medelhavsklimat. Detta gäller både den östra och den västra kustremsan. Somrarna kan bli lite väl varma ibland, runt 30 grader, åtminstone under den varmaste perioden mellan maj och augusti. Men om det är en badsemester man är ute efter så passar även den tiden utmärkt. Om man däremot skall åka på stadsresa så rekommenderas den fantastiska våren, eller den mjuka och sköna hösten. Alltså tiderna mellan mars-maj och september-oktober.

Östkusten, där bland annat Venedig och Trieste ligger, har genomgående mindre nederbörd än västkusten. Men här kan det också bli lite kallare under vintern. Men somrarna är så klart varma.

Subtropiskt klimat på Sicilien

Längst i söder, på Sicilien, råder ett subtropiskt klimat. Här är vintrarna mycket milda och sommaren kommer snabbt och är relativt lång. Här är det hett och torrt under stora delar av året.

Artiklar om städer i Italien

FlorensPalermoPisaRomTriesteTurinVenedig

Andra artiklar om Italien

Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom