Vackra Turin

I hjärtat av nordvästra Italien, utmed Pos stränder, finner man den enormt vackra staden Turin. Norr om Turin ligger Alperna, och söder om staden tornar Monferratos höjder upp. Turin är en kungarnas- och hertigarnas stad, och det märks verkligen på arkitekturen och levernet. En semester här passar alla åldrar och kategorier, och staden med sina omgivningar är full av kultur, arkitektur, andra sevärdheter och så klart god mat.

Den goda maten är ett signum

Turin är faktiskt känd för sin goda mat, och det finns många mysiga italienska trattorier och andra fina restauranger. Här skryter man om att man är ett matcentrum i världen. Man har även mycket goda viner i Turin, som ofta kommer från de fantastiskt natursköna landområdena runt staden. För den som verkligen vill prova viner rekommenderas vinprovningar i Lanzodalen och Canavesedalen. I Turin är vinet så uppskattat, att om du inte avslutar din flaska på restaurangen kan du ofta få den med dig hem!

Jesu liksvepning lockar många

Det är i Turin som den så kallade Jesu liksvepning sägs vara bevarad. Man vet inte om den är äkta, men sedan 1300-talet har den klassats som äkta och finns bevarad i Duomo di San Giovanni. För den som är intresserade av antik historia är ett besök på Museo Egizio, Palazzo Reale och Palazze Madama och dess museum verkligen att rekommendera.

Vackra Turin

The Crown of Delights

Turin huserar även ett antal palats och kyrkor som smyckar staden. Flera av byggnaderna är med på UNESCO:s världsarvslista, och går under benämningen "The Crown of Delights". Till dessa hör Palazzo Reale, Palazzo Madama och givetvis det vackra Valentinoslottet. Bland de ståtliga palatsen utmärker sig renässansbyggnaderna Palazzo Scaglia di Verrua och Palazzo Falletti di Barolo och Palazzo Cacour, som går i en barock stil. Uppe i de mytomspunna Olympiska Bergen ligger också många slott och fort vackert placerade, bland annat det imponerande Exilles Fort. Men även det enormt stora fortet Fenestrelle, och det högt belägna fortet Charberton.

Shopping och film

Turin är också en finfin shoppingstad. Det finns allt från små boutiquer till marknader proppade med fynd. På marknaderna kan man bland annat fynda goda viner och god mat, ett hett tips är Europas största utomhusmarknad Porta Balazzo. Vill man hitta loppisfynd beger man sig till marknaden Balôn, och för konst och andra antika prylar beger man sig till köpområdet Cortile del Maglio. Man tar sig lätt runt i Turin med hjälp av tunnelbana och spårvagn.

Om man är intresserad av film kan man ta sig till Museo Nazionale del Cinema. Det var i Turin som den italienska filmen föddes. Är man intresserad av konst beger man sig till GAM (Galleria d’Arte Moderna), Castello di Rivoli, Fondazione Sandretto De Rebaduengo och Fondazione Merz.

Karta och hotell i Turin

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Turin där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Turin så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Turin.

Artiklar om andra städer i Italien

FlorensMilanoPalermoPisaRomTriesteVenedig

Andra artiklar om Italien

Italiens klimat Shopping i Italien Vatikanstaten i Rom