Medelhavsstaden Marseille

Marseille är en Medelhavsstad med rötter långt före vår tideräkning. Staden är en slags smältdegel av olika folk som har invandrat genom tidernas gång, vilket ger staden en vibrerande, spännande och väldigt exotisk karaktär. Marseille är helt enkelt väldigt internationell, och människorna är stolta över detta faktum. Marseille har även blivit ett centrum för kultur- och konstutbyte, och nöjesutbudet är enormt. Det finns exempelvis flera olika teatrar för alla smaker.

Det trevligaste sättet att ta sig runt i Marseille är med spårvagn, men det finns även tunnelbana och ett antal bussar att nyttja.

Forten och fyren

Till de främsta sevärdheterna i staden hör Vieux Port, den gamla hamnen som skyddas av två välbehållna fort, och som vaktas av fyren Phare de Sainte Marie. Hamnområdet är ett av de absolut trevligaste ställena när det gäller att hitta en bra restaurang i Marseille. Det finns även väldigt många museer att besöka. La Vieille Charité är ett barockt kapell som är mycket vackert och inhyser ett intressant arkeologiskt museum. Andra museer som är värda ett besök är Musée Cantini som visar verk av bland annat Picasso, Musée de la Mode som visar det franska klädmodet genom tiderna och det Historiska museet som ligger i Bourse.

Bourse Centre är annars ett mycket trevligt område för shopping. Man kan även hitta bra shopping i la Valentine, samt le Grand Littoral. Här finns mycket av det mesta, inklusive lokala och spännande produkter.

Fyren Phare de Sainte Marie

Många intressanta sevärdheter

Intressanta byggnader trängs även i staden. Klostret Saint-Victor är det äldsta kristna klostret i hela Frankrike, och inhyser en krypta och katakomber från tidigt 400-tal. Katedralen Sainte-Maire-Majeure grundades redan på 300-talet, och har byggts till under århundradena för att slutligen byggas om igen - men har spår av alla tider i både själva byggnaden och sina artefakter. Chateau d’If får man heller inte missa, med sin imponerande byggnadsstruktur och utsikt över havet.

Hotell de Ville är en vacker barockbyggnad från början av 1600-talet. Och söder om Vieux Port uppe i bergen, ligger den fantastisk basilikan Notre-Dame-de-la-Garde, vilket är en bysantinsk basilika med en helt fantastisk utsikt över Marseille. Palais Longchamp inhyser Musée de Beaux-Arts och Naturhistoriska museet, och är i sig ett magnifikt verk från 1800-talet, något man inte bör missa vid ett besök i Marseille.

Fina stränder finns givetvis också

Det finns även flera närliggande stränder som är lämpliga för att ta sig svalkande dopp. Några av de mer populära är Prado, les Goudes, Pointe Rouge, Callelongue och le Prophèt. Utanför Marseille ligger även flertalet öar, som går under namnet Frioul. Man hittar lätt till dem via en färja från Vieux Port. På en av öarna finns även det fängelse där Monte Christo satt, och öarna i sig hyser även ett mycket intressant djurliv.

Tidszon och tidsskillnad Marseille

Om du undrar vad klockan är i Marseille eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Marseille, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Marseille, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Marseille.

Karta och hotell i Marseille

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Marseille där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Marseille så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Marseille.

Artiklar om andra städer i Frankrike

LyonNiceParisSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Shopping i Frankrike Frankrikes klimat