Kärlekens och romantikens Paris

Paris som kärlekens och romantikens stad förnekar sig aldrig. Paris kallas också ibland ljusets stad, mycket tack vare alla de vackert upplysta byggnaderna. Här finns det mesta för de flesta, och Paris är som de flesta vet en av världens absolut populäraste turiststäder.

Notre Dame och Louvren

Staden är uppdelad i två delar, på grund av floden Seine. Utmed själva Seine kan man hitta mängder av små konst- och blomförsäljare. Och på en liten ö mitt i Seine ligger kyrkan Notre Dame, en fantastisk och mycket välkänd kyrka från 1100-talet. I april 2019 drabbades dock Notre Dame av en stor brand vilket ledde till att både spiran och taket kollapsade. Man har dock planer på att åter bygga upp den magnifika kyrkan.

På den högra sidan finns det mycket välkända museet Louvren, med sina fantastiska konstutställningar. Här hittar man också den mycket vackra parken Tuilerierna. Från Louvren och fram till Triumfbågen sträcker sig även boulevarden Champs Elysées. På denna boulevard ligger både moderna butiker och restauranger, och det är även mycket populärt att hålla demonstrationståg här. Bakom Triumfbågen kan man skönja Défense, ett ultramodernt affärsområde med skyskrapor och typisk modern arkitektur. Défense har faktiskt också en alldeles egen modernare triumfbåge. Vid Champs Elysées ligger även Faubourg Saint-Honoré, där de fashionabla Haute Couture-husen trängs med varandra.

Paris med Eiffeltornet i solnedgången

Bastiljen och kändiskyrkogården

Andra intressanta platser på den högra sidan är även Bastiljen, som var utgångspunkten för den Franska Revolutionen. Här ligger även Les Halles, ett köpcentrum som ligger under marken. Ovan jord finns många vackra byggnader och mysiga caféer. Maraiskvarteren som är känt för sina trendiga pubar, klubbar och caféer och är ett lite annorlunda shoppingområde med mysiga butiker finns också i närheten.

Père Lachaise, som ligger en liten bit utanför centrum, är en mycket intressant kyrkogård som är värd att besöka. Här ligger en mängd av kändisar såsom till exempel Balzac, Chopin, Maria Callas och inte minst Jim Morrison begravna.

Effeltornet och Sacré-Coeur

Rive Gauche, som är den vänstra stranden, är fyllt med butiker, hotell och restauranger, och givetvis det enormt kända Eiffeltornet. Det finns till och med en restaurang i tornet, vilket bjuder på en formidabel utsikt, särskilt längst upp. Härifrån kan man t.ex. se den bländande vita Sacré-Coeur, som ligger på en kulle i Montmartre på andra sidan Paris.

Runt Sacré-Coeur finns många små trevliga caféer och gallerier, och det var faktiskt här som de stora konstnärerna en gång bodde. Här hittar man också det välkända Moulin Rouge. På västra stranden finns Quartier Latin, med universitetet Sorbonne. Hela området myllrar fullkomligen av studenter.

Kultur och nöjesliv i Paris

Teater och opera är mycket viktiga kulturyttringar i Paris, så är även Paris nattliv. Man måste dock tänka på att en del av de hippaste klubbarna är väldigt selektiva i vilka som de släpper in. Caféerna som serverar luncher och kaffe är en del av gatulivet i Paris, maten är faktiskt ett mycket viktigt inslag i den parisiska kulturen. Man får t.ex. inte glömma bort att prova de goda crêpes som serveras lite överallt, även på gatorna. Det är inten för inte som parisarna gärna ser sig som gastronomiker av världsklass.

Utkanterna av Paris imponerar

Utanför Paris ligger nöjesparken EuroDisney, och inte minst det mycket berömda slottet Versailles. Man tar sig lättast och snabbast fram genom Paris med häjlp av tunnelbanan Metro, men bussar går också bra. Det rekommenderas dock inte att köra bil, då gatorna är trånga, enkelriktade och köerna kan vara extremt långa.

Tidszon och tidsskillnad Paris

Om du undrar vad klockan är i Paris eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Paris, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Paris, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Paris.

Karta och hotell i Paris

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Paris där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Paris så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Paris.

Artiklar om andra städer i Frankrike

LyonMarseilleNiceSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Shopping i Frankrike Floder i Frankrike Frankrikes klimat Berg i Frankrike Sjöar i Frankrike