Lyon - filmens hemstad

Lyon ligger lokaliserat i Frankrikes sydöstra del precis där floden Saône flyter ihop med Rhône. Det är en stad smyckad med vatten. Lyon är Frankrikes näst största stad och som mest känd för sin fantastiska gastronomi. Här äter man oerhört gott och det finns mängdder av olika typer av restauranger runt om i staden. Lyon har även gjort sig mycket välkänd inom filmkretsar, anledningen till detta är att det var här bröderna Lumière uppfann själva filmen, år 1895. Det är viktigt att komma ihåg också att i Frankrike är det regissörerna som är gudarna, inte skådespelarna som i Hollywood.

Lyon grundades av romarna

Från början var det romarna som grundade staden, ungefär 40 år f.Kr., sedan dess har staden varit med om mycket intressanta historiska skeenden, på grund av dess strategiska placering. Romerska ruiner finns faktiskt fortfarande att beskåda! Den senaste stora händelsen var att Lyon fungerade som centrum för motståndsrörelsen under andra världskriget, och det finns även ett museum om detta här i Lyon.

Tack vare den mycket långa och färgstarka historien finns många sevärdheter att besöka i Lyon. Basilica Notre-Dame de Fourvière som byggdes under slutet av 188-talet har påverkats av många arkitektoniska influenser, och ligger vackert belägen på berget. Den ser ut över den kanske ännu vackrare Saint Jean-katedralen, som byggdes under 1000-talet och fram till och med 1400-talet. Saint Francs de Sales är en kyrka som innefattar en fantastisk orgel, och Lyon inhyser faktiskt även en mycket bra operascen.

Basilikan blickar ut över Lyon

Gamla staden och floderna

Gamla Staden ligger på västbanken till Saône, och kan dateras så lång tillbaka som medeltiden. Här finns både prång och små trånga gator, många butiker, restauranger och caféer. I norr finns ett område som kallas Croix-Rousse, där fabrikerna som tidigare producerade Lyons kända silke låg. Båda Gamla Staden och Croix-Rousse räknas idag av UNESCO som världsarv.

På udden mellan de två floderna finns ett stort och välbesökt torg som heter Place Bellecour. Det är en helt öppen plats och en av de största i Europa. I Lyon finns också ett Afrikamuséum, som kan rekommenderas då det är mycket intressant.

Lyon i Frankrike

Landskapet runt Lyon är vackert

I området runt Lyon finns ett enormt vackert landskap att upptäcka, med stora möjligheter att prova olika typer av viner. Här ligger bland annat de kända områdena Beaujolais och Côtes du Rhône. För att ta sig runt i Lyon använder man sig enklast av spårvagn, bussar eller tunnelbana. Staden är likt Paris indelad i olika arrondissement, i Lyon finns totalt nio stycken. Det brukar vara till stor hjälp att veta inom vilket arrondissement som någonting befinner sig.

Karta och hotell i Lyon

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Lyon där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Lyon så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Lyon.

Artiklar om andra städer i Frankrike

MarseilleNiceParisSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Shopping i Frankrike Frankrikes klimat