Resmål/Frankrike/Klimatet i Frankrike

Klimatet i Frankrike

Klimatet i Frankrike varierar ganska mycket beroende på område, då landet i sig är ganska stort. Landet vetter faktiskt mot Engelska kanalen, Atlanten och Medelhavet, samt även mot det europeiska inlandet med t.ex. Alperna i höster. Alla dess vattendrag och skifande miljöer påverkar sedan det franska vädret på olika sätt.

Paris kan bli extremt varmt

I Paris råder det ett klimat som ger milda men ganska regniga vintrar, och ganska varma och långa somrar. Det är inte ovanligt med värmevågor som kan vara rent av farliga, och det kan vara rena rama sommarvärmen långt in i oktober. Men den kanske absolut bästa tiden att åka till Paris är under våren, då träden står i blom. Fast även hösten är givetvis en härlig tid för en Parisresa. Under sommaren kan det som sagt bli lite väl hett i staden, och många parisare flyr då till Medelhavet för sol och bad, eller till Alperna för en härlig naturupplevelse. En del tar sig också till norra Frankrike där sommaren är sval och relativt behaglig.

Frankrikes omväxlande klimat

Medelhavets långa somrar

Utmed Medelhavet, där bland annat Nice och St Tropez ligger, är somrarna varma och långa, för att sedan gå över till direkt heta i juli och augusti. Det regnar ganska sällan under somrarna. Under våren och hösten är det behagligt svalt. Vintrarna runt medelhavet är milda och omfattar en del regn. Men mest regn träffar man på i de sydvästra delarna av landet, runt Marseille med omnejd.

Atlanten ger milt väder

I de västra och norra delarna av Frankrike påverkas klimatet framför allt av Atlanten, och dess ganska svala vatten. Här är somrarna mycket mildare, och även vintern är ganska mild. Det regnar i princip året om här, men ändå mest vintertid. När det gäller turism är det som bäst att resa till dessa områden i juli och augusti, när solen värmer som mest och det är som minst risk för regn.

Kontinenten och alperna

Utmed gränsen till Tyskland har Frankrike ett ganska varmt sommarklimat, men med kalla vintrar. Ett ganska vanligt kontinentalt klimat med andra ord. I Rhôneområdet, där Lyon ligger, blåser den ibland kalla, torra och starka mistralvinden in.

I Alperna och andra bergsområden i området är sommaren kort och ganska intensiv, med oerhört vacker. Vintrarna är givetvis snörika, och väl lämpade för skidåkning och vintersporter av alla de slag.

Artiklar om städer i Frankrike

LyonMarseilleNiceParisSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Shopping i Frankrike