Resmål/Frankrike/Shopping i Frankrike

Shopping i Frankrike

Frankrike är ett mycket trevligt land när det kommer till shopping. Fransmännen, eller kanske rättare sagt fransyskorna, har verkligen gjort shoppingen till en stolt tradition. Det får gärna ta tid när man går och handlar, det är nästan regel att även njuta av en god lunch innan man flanerar vidare. Priserna motsvarar i princip de svenska priserna, men å andra sidan finns oerhört mycket mer att välja på - framför allt när det kommer till kläder.

Populärt med småbutiker

I Frankrike är det mycket populärt med småbutiker och trevliga mindre köpområden, snarare än stora varuhus som i Sverige. Gatorna verkar nästan vara som byggda för sådan typ av shopping. Trottoarerna är breda, och på de flesta håll bokstavligen hindras bilarna från att ta sig upp på trottoaren, med hjälp av stolpar i marken. I och för sig kanske det säger mer om bilisterna än om den köpvänliga naturen i staden..

Bemötandet som kund

De vanliga kreditkorten fungerar på de flesta ställen i Frankrike, särskilt i storstäderna. Det är inte lämpligt att pruta, i alla fall inte i de finare butikerna. Och tänk på att man ofta blir bemött såsom man är klädd. Vill man ha fin service i fina butiker bör man därför klä sig därefter.

Shopping i Frankrike

Frankrikes klädshopping

Frankrike är som sagt liktydigt med god kläddesign! Paris är staden där man kan hitta de verkligt fina Haute Couture-butikerna, här kan ett klädesplagg kosta tiotusentals kronor. Men det finns givetvis också mindre och kanske mer intressanta butiker, åtminstone i städer såsom Lyon och Paris, och man kan stundvis göra riktiga fynd. Det är även mycket populärt med loppmarknader i Frankrike. Varje stad med den minsta självbevarelsedriften håller sig med åtminstone en bra loppmarknad.

I Paris finns många områden som framför allt är mycket väl lämpade för shopping. Till exempel de imponerande varuhusen La Fayette och Printemps, som har allt man kan tänkas vilja ha, och lite till. Les Halles har en mängd butiker med billigare varor, och här kan man verkligen göra fynd. Men det kan man givetvis även göra i de mysiga Maraiskvarteren. Trevlig shopping finns också i Lyon som ligger hack i häl med Paris, liksom i de flesta lite större orter.

Handla vin på vingårdarna

I städerna är det oftast ingen bra idé att köpa vin, det är ofta svårt att veta vilka viner som är bra och det är faktiskt även oftast dyrare än på Systembolaget. Så o man vill handla goda viner gör man bäst i att besöka någon av de fina vingårdarna som finns överallt i landet. Frankrike är uppdelat i regioner, och alla regioner är kända för sin vinproduktion.

Frankrikes ostkultur

I Frankrike finns det även en väldigt välutvecklad ostkultur. Här kan man finna fantastiska ostar av alla olika slag. Om man söker sig till de stora torgen och saluhallarna finns det riktigt fina kvalitetsvaror att hitta, ofta även till rimliga priser. Stormarknaderna har ofta öppet från den tidiga morgonen till ända in på sena kvällen. Dock är det ofta stängt för shopping på söndagar, förutom på de riktigt stora matvaruhusen.

Artiklar om städer i Frankrike

LyonMarseilleNiceParisSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Frankrikes klimat