Resmål/Malaga /Sevärdheter /Romerska teatern

Iberiska halvöns äldsta romerska teater

Malagas romerska teater är den iberiska halvöns äldsta och dateras till cirka år 100 e.Kr. Den är dessutom stadens äldsta sevärdhet och den enda romerska kvarlevan. Teatern användes fram till det 3:e århundradet och föll sedan i glömska. Den låg i glömska under lång tid och användes under perioden bland annat som stenbrott, varför den idag inte alls har sin forna glans. Teatern berövades också på en stor del av sitt material och sina utsmyckningar till förmån för bland annat Alcazabafortet vilket är beläget strax intill.

Teatern återupptäcks

På 1950-talet skulle underarbete för en stadsträdgård påbörjas och teatern återupptäcktes tack vare detta år 1951 - den hade då legat under mark under århundraden och ingen hade sett den på drygt 500 år. Ett par årtionden efter att den återupptäcktes beslöts att den skulle grävas ut, men det var först under 2000-talet som de riktiga utgrävningarna startade och än idag pågår restaureringsarbete. Idag erbjuds här en mängd arrangemang i form av konserter, teaterföreställningar och dylikt. Man erbjuder även guidade turer.

Romerska teatern i Malaga

Romerska teatern vid foten av slottet Alcazaba i Malaga

Malaga grundades av fenicierna runt 1000 f. Kr. Därefter kom kartagerna runt 500 f. Kr, vilka hade makten fram till att romarna tog över år 218 f. Kr. Staden införlivades med det romerska riket och det var under denna tid som den romerska teatern byggdes. Då morerna stod som nya härskare år 711 lät de bygga slottet Alcazaba och år 1487 så förlorade de kontrollen över staden och de katolska kungarna tog över, med resultatet att staden förföll och det var först på 1900-talet som återuppbyggnaden tog fart.

Den romerska teatern i Malaga är relativt liten, dess radie är endast 31 meter och höjden 16 meter. Teatern rymde under sin storhetstid runt 4 000 åskådare men idag endast runt 220. På tre scener tror man att teatern använts för teaterföreställningar och konserter. Vanligt under tiden då teatern byggdes var gladiatorspel men till detta tror man inte att just denna använts då den är för liten.

Teatern, vilken har fri entré, håller öppet för visningar alla dagar utom måndagar. Notera att öppettiderna varierar.

Karta till Romerska teatern

Klicka här för att se en karta till Romerska teatern, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Romerska teatern.