Resmål/Malaga/Praktisk information

Information och praktiska tips om Malaga

Malaga är stad på den spanska kusten Costa del sol, faktiskt den största. I Malaga bor det över 500 000 invånare och det är ett mycket populärt turistmål även för spanjorerna. Så i Malaga kan du hitta såväl inhemska som internationella turister. Klimatet är som varmast under juni till september, och det är även då det är högsäsong. Men det går även utmärkt att besöka Malaga övriga tider på året, även om det kanske inte är så skönt att ta ett dopp i januari.

En stad med anrik historia

Malaga är en gammal stad med en anrik historia där storslagna tider såväl som dystra perioder har förekommit. Staden upprättades så tidigt som 770 år efter Kristus och är faktiskt bland de äldsta i Spanien. Det har länge varit en central hubb för sjöfart och handel i Spanien, och under medeltiden bedrevs en stor del av importen och exporten ifrån Malaga. Här kan du hitta såväl arkeologiska stordåd som häftiga och till och med skrämmande historia – så det är en perfekt stad för den historiskt intresserade. Det är inte ovanligt att se stora skolgrupper från övriga Spanien besöka Malagas turistmål till följd av den långt tillbakagångna historian som staden har.

Kyrka i Malaga

Prisbild och valuta

Prisbilden i Malaga är likvärdig med den i Sverige. Öl och mat kan vara något billigare, men inte mycket mer än så. Valutan som används är Euro vilket i skrivande stund är väldigt låg. Du kan dock skatta dig lycklig, för till följd av den låga Euron och Spaniens ekonomiska kris så är det nu billigare än någonsin att turista i Malaga. Det finns idag många olika hemsidor där du kan se växelkurser online för exempelvis Euron, men den som vi tycker är bäst är den här: omvandla euro till svenska kronor. Om du vill läsa mer om euron och Spanien kan du läsa här: Spanien och Euron.

Turistpolis

I Malaga hittar du ofta turistpolis i centrum eller vid stränderna. Turistpoliser pratar oftast engelska och kan hjälpa dig med turistrelaterade problem. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett brott utan kan också vara vid borttappat pass eller hur du hittar till närmaste ambassad. Så om du är i behov utav polisiär hjälp, tala gärna med turistpolisen. Så vidare det inte är akut, då bör du alltid ringa SOS. Även fast Malaga inte är en ort som är känd för sin kriminalitet så förekommer det naturligtvis brott. Så va på din vakt, undvik svarttaxi och se till att låsa in värdesaker som papper och pass för att undvika otrevliga överraskningar.

Tidszon i Malaga

Oroa dig inte, du behöver varken ställa tillbaka eller fram klockan. Här kan du se lokal tid i Malaga samt vilken tidszon Malaga tillhör och vilken tidsskillnad det är just nu mellan Malaga och Sverige.

Mobil och SIM-kort i Malaga

3G-nätet är väl utbyggt i Malaga - men som du säkert vet att det väldigt dyrt att surfa utomlands. Om du har behov utav att surfa på internet rekommenderas det att använda hotellet Wi-Fi eller en gratis hotspot. Men det går även att köpa exempelvis "Mi-Fi" (Portabel 3G-hotspot) som du kan koppla upp till såväl mobil som dator vart som helst. Kan köper från tripNETer.

SIM-kort finns tillgängligt i de flesta affärer och de tre största operatörerna är Vodafone, Movistar samt Orange.

Eluttag i Spanien

I Spanien använder man samma typ av eluttag i Sverige, så man behöver inte skaffa en reseadapter inför sin resa till vare sig Spanien eller Malaga.

Resa lätt eller inte - så förbereder du dig inför Malaga

Är du en resenär som inte har särskilt många resor i bagaget ska det inte behöva finnas en oro för dig när du besöker ställen som exempelvis Malaga. Du ska känna dig trygg var du än ger dig ut i världen, därför är det viktigt att du på förhand skaffar dig matnyttig information om platsen du skall besöka innan du sätter dig på flyget. Till din egen fördel är det alltid bra att veta mellan vilka länder du kommer resa, om du kommer behöva mellanlanda på något visst ställe innan du når slutdestinationen. Det är aldrig fel att ha lite extra kött på benen innan man ger sig av helt enkelt. Information som kan vara bra att ha förberett sig med är till exempel vilken årstid det är som mest turister på platsen du besöker, vilket klimat du kommer att befinna dig i samt se efter ifall andra som besökt landet har tips på smarta reseprylar att ta med sig.

När du reser till ett varmare klimat finns det givetvis en risk för att solens styrka inte kommer vara vad din hud är van vid. Då är det viktigt att ta med sig solskyddsfaktor och något som återfuktar huden efter varje dag då det är väldigt lätt att huden blir uttorkad i värmen. Det är inte alltid dessa prylar finns att tillgå på platsen du kommer till, och det kan vara svårt att hitta butiker som säljer dessa specifika artiklar. Något du också bör tänka på är att vara försäkrad när du reser då oförutsedda olyckor faktiskt kan inträffa även om du bara reser under ett par dagar eller en vecka. Skulle du inte vara försäkrad kan det stå dig dyrt med sjukhuskostnader och dylikt eftersom du inte längre befinner dig i ditt hemland.

Ta reda på fakta och rådande priser

När du kommer till ett land som talar ett annat språk som du inte är speciellt kunnig inom är det bra att redan innan du åker ta reda på vad det finns för aktiviteter och sevärdheter dit du kommer. En viktig del i det är också att ta reda på hur du tar dig till och från dessa ställen på ett prisvärt och smidigt sätt. Annars kan det bli mycket komplicerat då det inte alltid finns turistvänliga guider att tillgå. Detta förekommer främst när du besöker mindre platser som inte har så värst många turister per år. Som sammanfattning bör du vara väl förberedd med prylarna i ditt bagage, kolla upp vad du har för försäkring och vad den täcker samt planera din resa väl innan du ger dig av.