Resmål / USA / Delstater /Kalifornien

Kalifornien, The Golden State

Kalifornien är den tredje största delstaten i USA men den absolut största delstaten rent befolkningsmässigt. Namnet Kalifornien, eller California, har under många årtionden förknippats med kändisar, drömmar och rikedom, det är faktiskt inte så konstigt att Kalifornien kallas The Golden State.

Kalifornien är ett av de absolut största resmålen i USA, med välkända destinationer som t.ex. Los Angeles med det kända shoppingdistriktet Rodeo Drive i Beverly Hills och Hollywood med Hollywood Boulevard med dess Hollywood Walk of Fame. Eller varför inte besöka San Fransisco, vandra längs samma historiska golv i fängelset Alcatraz som den gamle gangstern Al Capone, eller varför inte fika i parken vid det ikoniska Alamo Square? Oavsett kulturell önskning finns det något för alla i Kalifornien.

Men även om Kalifornien oftast förknippas med Hollywood och kändisar, så erbjuder Kalifornien även en enastående natur med många världskända sevärdheter. För att nämna några finns Death Valley, det varmaste området i Nordamerika i Kalifornien, samt båda världsarvs-nationalparkerna Yosemite och Redwood.

Befolkningsboom(arna)

Att Kalifornien är den största delstaten rent befolkningsmässigt har många anledningar, eller egentligen har den stora invandringen till Kalifornien skett på grund av två skilda fenomen. Det första fenomenet då många lycksökare sökte sig till Kalifornien var kort efter att delstaten hade sålts till USA, under mitten av 1800-talet. Rika guldfyndigheter stöttes på, vilket ledde till att en strid ström med människor sökte sig till Kalifornien, Guldrushen i Kalifornien hade inletts. Den andra utmärkande fenomenet som har fått människor att söka sig till Kalifornien är Hollywood, sedan 1900-talets början har befolkningen ökat med nästan 50% för varje tio år som gått, ända fram till 1970-talet då ökningen har börjat avta. Dock ökar den fortfarande enormt snabbt jämfört med de flesta andra städer i världen.

Kaliforniens flagga

Kaliforniens flagga

Kaliforniens placering i USA

Kaliforniens placering i USA


Snabbfakta

Huvudstad: Sacramento
Markareal: 423 970 km2
Invånarantal: ~38,8 miljoner
Officiell webbsida: ›› ca.gov Tidszon: PST (UTC-8), se klockan och aktuell tidsskillnad i Kalifornien


Karta över Kalifornien

Kaliforniens städer

Kaliforniens huvudstad Sacramento tillhör en av de "mindre" städerna i Kalifornien, men ändå en storstad både sett över resten av USA och även internationellt sett.

Los Angeles är Kaliforniens största stad och en av de absolut mest välkända städerna i USA, med sina välkända områden Beverly Hills och Hollywood. Los Angeles är även hem till det världskända NHL-laget Los Angeles Kings och det minst lika kända NBA-lagen Los Angeles Clippers och Los Angeles Lakers.

Kaliforniens fjärde största stad men samtidigt även denna en av de mest välkända städerna i USA, San Fransisco, ses av många som ett centrum för HBTQ-frågor. Även här finns välkända lag i de stora ligorna, t.ex. NFL-laget San Fransisco 49ers.

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaAlaskaArizonaArkansasColoradoConnecticut

Artiklar om städer i USA

San Francisco