Resmål / USA / Delstater /Connecticut

Connecticut, The Constitution State

Connecticut, en av de minsta delstaterna i USA, men den mest tätbefolkade. Det är en sofistikerad delstat som huserar ett av de finaste universiteten i USA, och kanske världen, Yale University. Connecticut ligger placerad mellan New York och Massachusetts och huvudstaden Hartford fungerar som ett nav mellan Boston och New York City.

Som den sofistikerade delstaten den är, Connecticut, är den inte förknippad med några riktigt stora turistattraktioner. Delstaten präglas av sin färgrika kultur och sitt historiska arv. Det finns många historiska byggnader i Connecticut, som till exempel den under slutet av 1800-talet aktive författaren Mark Twains restaurerade hem, som numera är ett museum.

Universitetskulturen

Eftersom Connecticut huserar ett av världens finaste universitet är även delstaten präglad av dess närvaro. I juni varje år samlas många åskådare då den årliga Harvard-Yaleregattan går av stapeln längs Themsen i den lilla staden New London, lite drygt 7 mil nordost om New Haven. Harvard-Yaleregattan är en känd roddtävling mellan universiteten Yale och Harvard.

Universitetskulturen genomsyrar även näringslivet i New Haven där universitetet har sitt huvudsäte, Yale University är både den största arbetsgivaren och den största skattebetalaren i New Haven, bara lärarkåren består av ~4 000 personer.

Connecticut flagga

Connecticuts flagga

Connecticuts placering i USA

Connecticut placering i USA

Snabbfakta

Huvudstad: Hartford
Markareal: 14 357 km2
Invånarantal: ~3,6 miljoner
Officiell webbsida: ›› ct.gov Tidszon: EST (UTC-5), se klockan och aktuell tidsskillnad i ConnecticutKarta över Connecticut

Connecticuts städer

Connecticuts huvudstad Hartford är faktiskt bara delstatens fjärde största stad. Under en stor del av sin tid levde författaren Mark Twain i Hartford, hans hus finns fortfarande kvar och är nu restaurerat till ett museum. Hartford ligger placerad ~17 mil nordost om New York City och ~16 mil sydväst om Boston.

Connecticuts största stad Bridgeport ligger längs kusten, ungefär 9 mil nordost om New York City. Världens första Subway-restaurang öppnades i Bridgeport 1965.

Den näst största staden i Connecticut är New Haven, som också ligger utmed kusten, ca. 3 mil i svag nordostlig riktning från Bridgeport. New Haven är hem till det världsberömda universitetet Yale University.

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaAlaskaArizonaArkansasColoradoKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco