Alabama, The Heart of Dixie

Alabama är en av de amerikanska sydstaterna, beläget nord-nordväst om Florida, söder om Tennessee, öster om Mississippi och väster om Georgia är Alabama verkligen The Heart of Dixie. Alabama är även kontrasternas delstat, från de Appalachiska högländerna i norr med Alabamas högsta berg Mount Cheaha, till sanddynerna och träsken i söder som vetter mot Mexikanska gulfen.

Placeringen ger smeknamnet

Smeknamnet The Heart of Dixie kommer från Alabamas placering i USA. Dixie är en term som ofta, eller historiskt sett, har använts för att benämna de amerikanska sydstaterna, och rent geografiskt sett ligger Alabama placerat i mitten av de stater man vanligen räknar in som Sydstaterna. När benämningen The Heart of Dixie valdes under 1940-talet ansåg man även att Alabama, utöver att vara Dixies hjärta rent geografiskt, även var Dixies hjärta vad gäller produktion och tillverkning; då främst av bomull, som var en stor industri under den tiden.

Turism och Alabama

Alabama är ett populärt resemål för turister, och inte bara inhemska amerikanska turister då utan även från länder så långt bort som Japan. Uppskattningsvis får Alabama besök av ungefär 20 miljoner turister varje år.

En av anledningarna till varför Alabama är så populärt beror till viss del på att en av de större road trip-vägarna går igenom Alabama, den södra rutten passerar t.ex. genom städerna Montgomery och Mobile.

Alabamas flagga

Alabamas flagga

Alabamas placering i USA

Alabamas placering i USA

Snabba fakta

Huvudstad: Montgomery
Markareal: ~136 000 km2
Invånarantal: ~4,8 miljoner
Officiell webbsida: ›› alabama.gov Tidszon: Central (UTC-6), se klockan och aktuell tidsskillnad i Alabama


Karta över Alabama

Alabamas städer

Alabamas huvudstad och näst största stad Montgomery är relativt centralt belägen, tillsammans med Alabamas största stad Birmingham konstruerar de båda tillsammans Alabamas kärna vad gäller transport och kommunikation.

I norra Alabama nära gränsen till Tennessee ligger Alabamas fjärde största stad Huntsville. Huntsville som stad har givits smeknamnet Rocket City, troligen på grund av staden huserar ett av världens absolut största rymdmuseum, U.S. Space & Rocket Center.

I södra Alabama invid Mexikanska golfen ligger kuststaden Mobile, där den militärhistoriska Battleship Memorial Park ligger, där man bland annat kan slagskeppet USS Alabama samt ubåten USS Drum, båda två från samma era som Andra världskriget.

Artiklar om andra delstater i USA

AlaskaArizonaArkansasColoradoConnecticutKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco