Colorado, The Centennial State

Colorado, en av de amerikanska delstater som tillhör bergsstaterna, som utmärks av dess varierande naturlandskap. Från den Stora slätten (eng: The Great Plains) med sin säregna stäpp och prärie i öster till Klippiga bergen (eng: Rocky Mountains) med flera toppar över 4 000 meter väst om huvudstaden Denver, där Denver med sin relativt centrala placering i Colorado fungerar som ett naturligt nav för i stort sett hela delstaten.

Det som verkligen utmärker Colorado är just Rocky Mountains, i princip hela den södra delen av Rocky Mountains ligger i Colorado. Utöver de äventyr i form av vandring, bergsklättring och sightseeing som Colorado och Rocky Mountains erbjuder, finns även de omåttligt populära skidorterna Aspen och Vail. För oss svenskar är nog Aspen den mest kända av de två, eftersom en av 90-talets populäraste filmer till stor del utspelades i Aspen, Dum & dummare med Jim Carrey och Jeff Daniels.

Extremt väder är vanligt i Colorado, men lyckligtvis är det de minst bebodda områdena som råkar ut för de värsta extremvädrena. Till exempel är slätterna i den Östra delen av Colorado en del av Tornady Alley, och drabbas relativt ofta av både åskoväder och tornados och hagelstormar. Några av de absolut värsta hagelstormarna som har drabbat USA har inträffat vid Colorados del av den Stora slätten.

Colorados flagga

Colorados flagga

Colorados placering i USA

Colorados placering i USA

Snabbfakta

Huvudstad: Denver
Markareal: ~270 000 km2
Invånarantal: ~5,4 miljoner
Officiell webbsida: ›› colorado.gov Tidszon: Mountain UTC−7, se klockan och aktuell tidsskillnad i Colorado

Karta över Colorado

Colorados städer

Colorados huvudstad tillika största stad är Denver, som med sin centrala placering agerar som en naturlig hub för resten av delstaten. Med utgångspunkt från Denver är det möjligt att ta sig till alla de stora attraktionerna i delstaten.

Ungefär 10 mil söder om Denver finns den omåttligt populära skidorten Colorado Springs, belägen vid foten av ett de kändaste bergen i USA, Pikes Peak. Pikes Peak reser sig mer än 2400 meter över Colorado Springs nivå, men samtidigt ligger Colorado Springs mer än 1800 meter över havsnivån, Pikes Peak är ett av de högsta bergen i Colorado med sina 4 267 meter över havet.

Artiklar om andra delstater i USA

AlabamaAlaskaArizonaArkansasConnecticutKalifornien

Artiklar om städer i USA

San Francisco